Kósa Lajos az Izauráért tüntető magyarokhoz hasonlította a CEU miatt tiltakozó Nobel-díjasokat

POLITIKA
2017 április 04., 12:50
comments 227

Kedd délután tartott sajtótájékoztatót a Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos. A legtöbb kérdés persze a CEU kinyírására alkalmas törvény elfogadásáról szólt. 

Kósa a sajtótájékoztató nagy részén szokásos taktikáját választotta, és olyan gondolatkísérletekbe bonyolódott, amit senki nem tudott követni a teremben. Annyit azért sikerült kihámozni, hogy szerinte elképzelhető, hogy a CEU külföldi diákjai között vannak, akik elsősorban nem is az egyetem képzése, hanem a Budapest kínálta lehetőségek miatt jönnek ide, ezért elképzelhető az is, hogy ha a CEU el is menne innen, ők akkor is itt maradnának, és másik felsőoktatási intézményt választanának. 

Kósa később kicsit belebonyolódott abba a gondolatba, hogy mi is egy pohár víz, illetve hogy mi a jogfilozófiai különbség egy szabálytalanság és egy törvénytelenség között, de ezt már a rutinos Kósa-hallgatók se tudták követni. 

Sarkadi Zsolt kollégám arra volt kíváncsi, hogy miközben a kormány azt állítja, hogy ez a törvény nem a CEU ellehetetlenítésére irányul, mégis világszerte Nobel-díjasok tucatjai, kutatószervezetek százai vagy a német köztársasági elnök is tiltakozott a törvény ellen. 

Kósa Lajos azzal vágott vissza, hogy amikor Magyarországon tömegek követelték, hogy szabadítsák ki Izaurát, akkor is azt gondolta, hogy ezek az emberek tévedésben vannak. A párhuzamot nem teljesen kibontva, Kósa azzal folytatta, megkockáztatja, hogy Nobel-díjasok is tévedhetnek, a történelem számos példát mutatott már erre. Szerinte megtévesztő nyilatkozatok megtéveszthettek embereket. Kósa később arról beszélt, hogy a törvény ellen felhozott érvek 99 százaléka tökéletesen irreleváns volt: a törvénnyel kapcsolatos vitában a tényekből kiinduló érvelés alig hangzott el. 

Kollégánk rákérdezett arra is, hogy ha a CEU és a Közép-Európai Egyetem két külön jogi személy, akkor pontosan mire is vonatkozik ez a törvény. Kósa válaszában elmondta, hogy a CEU olyan, mint Columbo felesége, még senki nem látta. Szerettünk volna egy tisztázó kérdést is feltenni ezzel kapcsolatban, de közben sajnos már továbbadták a szót. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.