A magyar cégvezetők szerint nőtt a korrupció, így már 18 százalékkal nagyobb a régiós átlagnál

poltika
2017 április 5., 14:02
comments 88

Az EY kétévente kiadott EMEIA régiós (Európa, Közel-Kelet, India és Afrika) visszaélési felmérése szerint

a magyar cégvezetők 78 százaléka tapasztalja, hogy a korrupció és a visszaélések mindennaposak az üzleti életben, és az arányuk 5 százalékponttal emelkedett 2015-höz képest a vállalati szférában.

Biró Ferenc, az EY visszaélés-kockázatkezelési szolgáltatások partnere a felmérés szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, a magyar érték 18 százalékkal haladja meg a közép-kelet európai átlagot, amivel bekerült az EMEIA régió korrupció által leginkább érintett országai közé.

A kutatás rámutat arra, hogy míg a magyar vezetők 57 százaléka, addig a kelet-európai vezetők 73 százaléka hisz a felelősségre vonás elrettentő erejében, ha korrupcióról van szó. A magyar munkavállalók nem jelzik a visszaéléseket, csak 21 százalékuk jelezte a felsővezetőnek vagy külső partnernek a korrupciót. Az arány hasonló a kelet-európai régióban is.

A kutatás szerint a magyar vezetők 85 százaléka még a karrierjének előmozdítása vagy jutalom ígérete esetén sem nyúlna illegális vagy etikátlan eszközökhöz. A válaszadók körülbelül fele gondolt már arra, hogy etikátlan magatartás észlelése miatt felmondjon, de a magyar vezetők 52 százaléka, a kelet-európai 37 százalékhoz képest végül nem tette ezt meg. Ezt az összes válaszadó 14 százaléka, míg a magyar vezetők 31 százaléka a belső munkahelyi nyomással és a személyes biztonság (magyar átlag 69 százalék, kelet-európai átlag 51 százalék) miatti aggodalommal indokolta.

A felmérésből kiderül, hogy a magyar vezetők legalább 52 százaléka, míg a kelet-európai vezetők 36 százaléka a visszaélések megelőzésére hasznosnak tartana valamilyen monitoring rendszert. A magyarok több mint negyede például szűrné az alkalmazottak céges eszközökről végzett emailezéseit vagy telefonhívásait. A régiós vezetők 16 százaléka értett egyet az email ellenőrzésével, 14 százalékuk pedig ellenőrizné a hívásokat.

Az EY 2016 novembere és 2017 januárja között közel 4100 üzleti vezetőt kérdezett meg 41 országban. Magyarországon 100 interjút készítettek a korrupcióról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt