Évek óta majmok között nevelkedő fiatal lányt találtak meg Indiában

külföld
2017 április 07., 17:40
comments 59

India északi részén fekvő Katraniaghat erdőben akadtak rá arra a meztelen lányra, aki úgy játszott egy csoport majommal, mintha csak közülük való lenne. A Washington Post cikke szerint meglehetősen soványan, zilált hajjal találtak rá, de az állapota ezen kívül kielégítő volt. 

A beszámolók szerint a lányt favágók egy csoportja vette észre, ők értesítették a hatóságokat. A becslések alapján 10-12 éves kor között lehet. Amikor a rendőrök megközelítették, a majmok körbevették, és próbálták megvédeni, mintha közéjük tartozna. A helyi sajtó szerint az egyik majom rá is támadt egy rendőrre. 

link Forrás

Amikor a rendőröknek sikerült befogniuk a lányt és elindultak vele, a majmok üldözni kezdték a rendőrautót. Bahraich város kórházába szállították, ahol két hónapon át követték nyomán állapotának alakulását. Az orvosok azt feltételezik, hogy a lányt egy ideje már a majmok nevelhették. Az Associated Press beszámolója szerint hatóságok most korábban bejelentett eltűnt gyerekek adatbázisa alapján próbálnak rájönni, hogy ki lehet ő. 

Az indiai sajtóban természetesen előszeretettel hasonlítják a lány történetét Kipling Dzsungel könyvéből Maugliéhoz. 

Dinesh Tripathi rendőrtiszt beszámolója alapján a lány viselekdése miatt azt feltételezik, hogy egészen kiskora óta majmok között élt. A haja és a körmei is ápolatlanok voltak, testét végig olyan sérülések borították, amit a természetben élés okozhatott. Úgy nézett ki, mint aki napok óta nem evett. Ugyan tudott a saját lábán járni, de időnként négykézlábra omlott össze. 

Az étkezési szokásai is a majmokra emlékeztették az orvosokat: az élelmiszert ledobta a földre, majd a keze használata nélkül ette meg. Az emberi érintkezéstől és kapcsolatoktól meglehetősen idegenkedett, ezért komoly kérdésnek tűnt, hogy hogyan lehet visszaszoktakni őt az emberi társadalomba. Ha az orvosok túl közel mentek hozzá, hangosan űvöltött, és majmokra jellemző grimaszokat vágott. 

Ugyanakkor az elmúlt két hónapban állítólag a viselkedése és az egészségi állapota is jelentős változásokon ment át: elkezdett emberszerűen járni és étkezéshez is használja már a kezeit. Beszélni még mindig nem tud, de kézjelekkel már kommunikál, sőt, állítólag alkalmakként még el is mosolyodik. 

Számos hasonló történet kering majmok között nevelkedett gyerekekről. Sok közülük csak legenda, de ismerni megtörtént példákat is. Az egyik legismertebb történet Marina Chapmané: a brit nő azt állítja, hogy négy és kilenc éves kora között a kolumbiai dzsungelben majmok nevelték. Élményeiről később könyvet is írt, igaz, annak valóságtartalmát többen megkérdőjelezték. 

1991-ben találták meg az akkor hatéves John Ssebunyát egy ugandai erdőben, akit szintén majmok neveltek. Azt feltételezték, hogy három éves korában veszhetett el az erdőben. Árvaházba került, majd örökbe fogadták, még beszélni is megtanult. Életét több dokumentumfilm, például az Animal Planet három részes sorozata is feldolgozta.

Ezt Mary-Ann Ochota antropológus készítette el, aki Ukrajnában, Ugandában és Fijin követte nyomon olyan gyerekek sorsát, akik emberi társadalomból kiszakítva, emberi kapcsolatok nélkül kellett felnőjenek. Szerinte fontos megérteni, hogy ezek esetében legtöbbször nem Dzsungel könyve-szerű sztorikról van szó, hanem gondatlanság, bántalmazások, családon belüli erőszak és szegénység kombináicójáról, aminek eredménye, hogy a gyerekeknek emberi kapcsolatok nélkül kell életük egy részét eltölteniük. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.