Franciaország, Nagy-Britannia és Törökország is helyesli a Szíria elleni légicsapást

külföld
2017 április 07., 08:33
comments 56

Bár Donald Trump előzetes egyeztetés, törvényhozási vagy nemzetközi felhatalmazás nélkül adott parancsot a szír hadsereg Homszhoz közeli légitámaszpontjának bombázására, az Egyesült Államok hamar támogatókra talált a vegyi fegyverek bevetése miatt elrendelt bosszúakciójához. A hajnali rakétatámadás óta olyan, mostanában vonakodó szövetségesek is, mint például Törökország.

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes szerint "a nemzetközi közösségnek tartania kell magát álláspontjáhozu a szíriai kormány barbárságának megítélésében".

Támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat a francia külügyminiszter, Jean-Marc Ayrault szerint "a vegyi fegyverek használata visszataszító és büntetendp", a légicsapás pedig "figyelmeztetés a bűnös rezsimnek". Nagy-Britannia teljes támogatásáról biztosította Trumpot ez ügyben.

Támogató nyilatkozatot adott ki az ausztrál miniszterelnök is, aki szerint a légicsapás "alapvetően fontos üzenet", továbbá Lengyelország is, amely szerint "az Egyesült Államok bizonyosan a világbéke és a világrend szavatolója", és amely szerint "vannak helyzetek, amikor tényleges lépéseket kell tenni".

Kevésbé meglepő kiállások is akadnak, az várható volt, hogy a szaúdi kormány, illetve Izraelben a kormány és az ellenzék is támogatni fogja az Aszad rezsime elleni csapást. (Via MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.