Ignatieff reagált: Küzdeni fogunk a nyilvánvalóan diszkriminatív törvény ellen

POLITIKA
2017 április 10., 20:37
comments 64

Közleményt adott ki a CEU hétfő este, amiben

"határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök azon döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását. Ennek megfelelően a CEU haladéktalanul élni fog minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel."

Hangsúlyozzák, hogy a jogszabály elfogadását nem előzte meg egyeztetés sem a CEU-val, sem az érintett magyar szakmai szervezetekkel,

ez sérti a demokratikus államokban elfogadott törvényalkotási eljárás alapvető elemeit.

A CEU szerint az új szabályozás arra törekszik, hogy ellehetetlenítse a CEU számára az amerikai akkreditációjú mester- és doktori fokozatok nyújtását, úgy, ahogyan azt a magyar hatóságok jóváhagyásával tette sok éven át.

A törvény nyilvánvalóan diszkriminatív módon egy amerikai intézmény ellen irányul,

írják. Ezek alapján kijelenthető, hogy a törvény előre megfontolt politikai támadás egy olyan független intézmény ellen, "amely negyedszázada büszke arra, hogy a magyar közélet szerves része."

Az intézmény ismét kijelenti, hogy készek tárgyalni, ahogy eddig is, de

eddig minden erre vonatkozó erőfeszítésünket visszautasították.

A közleményt a rektor zárja azzal, hogy

„ahogy korábban is jeleztem, a CEU készen áll arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal, és olyan megoldást keressen, amely lehetővé teszi, hogy a CEU Budapesten maradjon, ahol 25 éve működik.”

Michael Ignatieff hozzáteszi, hogy 

„a tanszabadság azonban nem alku tárgya. Ez egy olyan alapelv, mely minden jövőbeni tárgyalás alapját kell, hogy képezze.”


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.