Aszódi Attila szerint Ausztriának el kell fogadnia, hogy Magyarország saját maga dönti el milyen módon gondoskodik energiaszükségletének fedezéséről

POLITIKA
2017 április 18., 08:55

Az osztrák Der Standard napilapnak adott interjút a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, aki kijelentette, hogy

"nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, mint az energiatermelésre használható hegyi folyókban bővelkedő Ausztria. Számunkra az atomenergia jelenti egyetlen olyan szén-dioxid-mentes energiaforrást, amelyik időjárástól független módon stabilan képes fedezni szükségleteinket."

Aszódi Attila szerint Ausztriának is el kell fogadnia, hogy Magyarország saját maga dönti el milyen módon gondoskodik energiaszükségletének fedezéséről. A Der Standard felvetésére, hogy Ausztria tiltott állami támogatásra hivatkozva esetleg perben támadná meg a paksi atomerőmű bővítését, Aszódi úgy reagált, hogy az osztrák kormánynak meg van erre a lehetősége, de a magyar vélemény az, hogy nem fog sikerrel járni. A kormánybiztos szerint ebben a kérdésben az az igazán fontos, hogy az Európai Bizottság másfél évig tartó tüzetes vizsgálat után zöld jelzést adott a projektnek.

Az osztrák lap Moszkva szerepéről is kérdezett, Aszódi ezt azzal ütötte el, hogy kijelentette: a paksi beruházással semmilyen orosz befolyás nem jár együtt. A kormánybiztos hozzátette, hogy az orosz Roszatom leányvállalata, az Atomstroyexport számos nemzetközi alvállalkozóval végzi majd el a kivitelezést. A Paks 2 erőmű tulajdonosa és üzemeltetője pedig száz százalékban egy magyar állami vállalat lesz.

A projekt finanszírozása egyszerűen azért történik orosz hitelből, mert kivitelezéshez szükséges speciális hitelkonstrukcióhoz nagyon nehéz egyéb finanszírozási forrást találni, állította Aszódi. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.