Aszódi Attila szerint Ausztriának el kell fogadnia, hogy Magyarország saját maga dönti el milyen módon gondoskodik energiaszükségletének fedezéséről

2017 április 18., kedd 8:55
249

Az osztrák Der Standard napilapnak adott interjút a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, aki kijelentette, hogy

"nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, mint az energiatermelésre használható hegyi folyókban bővelkedő Ausztria. Számunkra az atomenergia jelenti egyetlen olyan szén-dioxid-mentes energiaforrást, amelyik időjárástól független módon stabilan képes fedezni szükségleteinket." 

Aszódi Attila szerint Ausztriának is el kell fogadnia, hogy Magyarország saját maga dönti el milyen módon gondoskodik energiaszükségletének fedezéséről. A Der Standard felvetésére, hogy Ausztria tiltott állami támogatásra hivatkozva esetleg perben támadná meg a paksi atomerőmű bővítését, Aszódi úgy reagált, hogy az osztrák kormánynak meg van erre a lehetősége, de a magyar vélemény az, hogy nem fog sikerrel járni. A kormánybiztos szerint ebben a kérdésben az az igazán fontos, hogy az Európai Bizottság másfél évig tartó tüzetes vizsgálat után zöld jelzést adott a projektnek.

Az osztrák lap Moszkva szerepéről is kérdezett, Aszódi ezt azzal ütötte el, hogy kijelentette: a paksi beruházással semmilyen orosz befolyás nem jár együtt. A kormánybiztos hozzátette, hogy az orosz Roszatom leányvállalata, az Atomstroyexport számos nemzetközi alvállalkozóval végzi majd el a kivitelezést. A Paks 2 erőmű tulajdonosa és üzemeltetője pedig száz százalékban egy magyar állami vállalat lesz. 

A projekt finanszírozása egyszerűen azért történik orosz hitelből, mert kivitelezéshez szükséges speciális hitelkonstrukcióhoz nagyon nehéz egyéb finanszírozási forrást találni, állította Aszódi. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt