Erdogan három hónappal meghosszabbította a rendkívüli állapotot

külföld
2017 április 18., 04:14
comments 36

Bár most igazán minden oka meglehetett volna rá a népszavazási győzelme, így elnöki hatalma szinte korlátlan kiterjesztése után, Recep Tayyip Erdogan török elnök nemhogy feloldotta volna, még meg is hosszabbította a tavaly júliusi, ún. puccskísérlet után elrendelt rendkívüli állapotot.

Ellenzéki tüntetők vonulnak Isztambul ázsiai oldalán a Legfelsőbb Választási Tanács épületéhez, egy nappal a török elnök szűk győzelmét hozó népszavazás után. AFP PHOTO / BULENT KILIC
photo_camera Ellenzéki tüntetők vonulnak Isztambul ázsiai oldalán a Legfelsőbb Választási Tanács épületéhez, egy nappal a török elnök szűk győzelmét hozó népszavazás után. AFP PHOTO / BULENT KILIC

A rendkívüli állapot alatt jelentősen korlátozhatják a politikai és szabadságjogokat, így nem kis részben ennek a fennálló állapotnak is köszönhető, hogy a népszavazáson, ha nagyon szűk többséggel is, de az elnöki hatalmat kiterjeszteni akarók diadalmaskodhattak. Ők voltak, akiknek az üzenetei megjelenhettek a médiában, és akiknek a támogató aktivistáit nem zaklatták naponta a hatóságok.

A rendkívüli állapot a cinikus indoklás szerint "a demokrácia védelmében hozott intézkedés", amelynek célja az állapot részeként amúgy korlátozott "jogállamiság és szabadságjogok védelme". A rendkívüli állapot szabályai szerint Erdogan már az erről szóló népszavazás előtt is a parlamentet megkerülve, rendeletekkel kormányozhatott, a hatóságok pedig 47 ezer embert, köztük az ellenzéki lapok újságíróit is letartóztatták.

A vasárnapi népszavazás óta az ország nagyvárosaiban, a népszavazási kérdést elutasító Isztambulban, Izmirben folyamatosak a tiltakozások. Isztambulban a város európai oldalán a Besiktas kerületben több ezren vonultak az utcára. A tiltakozókat sok helyi lakó az ablakon kihajolva, edényeken dobolva buzdította. A város ázsiai oldalán is több ezren vonultak a Legfelsőbb Választási Tanács székhelyéhez. Ez a tanács engedélyezte a népszavazás napján, hogy lepecséletlen, ellenőrizetlen szavazólapokon is szavazhassanak, ami már önmagában nagyon súlyos visszaéléseket vet fel.

Erdogan elnök hétfőn este az ezer szobás elnöki palotájából sugárzott beszédében gúnyolta a tüntetőket, akiket "fazekakat, serpenyőket zörgetőknek" nevezett, majd a populista kézikönyvből vett fordulattal már arról beszélt, hogy a népszavazás eredménye az egész népet elégedettséggel töltötte el - bár a változtatást csak a törökök 51,34 százaléka támogatta, és ezt az arányt nagyban javította a Törökország határain túl élő, többmilliós török diaszpóra Erdogan-pártisága. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.