Gigantikus férget találtak

Kipufogócsőnek is elmenne a neve ellenére a kagylók családjába tartozó óriás hajóféreg kemény, csőszerű háza. Az akár másfél méteresre is megnövő, hat centiméter átmérőjű, életét a tengerfenék üledékébe fúródva töltő állat létezéséről néhány éve már tud a tudomány, de élő példányt most először sikerült befogni a Fülöp-szigeteknél.

Az óriás hajóféreg a képen V-vel jelölt szájszervével szippantja fel a táplálékául szolgáló iszapot, amit baktériumok segítségével emészt meg. A farokrészénél található két, S-sel jelölt tömlőn át vizet keringet a testében. Fotó: Proceedings of The National Academy of Sciences, PNAS, public domain.

A hivatalosan Kuphus plythamia névre keresztelt óriás hajóféreg, amit a tudósok "ritka és rejtélyes fajtaként" jellemeztek, a legnagyobb ismert kagylóféle. Az amerikai, francia és Fülöp-szigeteki tengerbiológusokból álló kutatócsoport öt példányt talált Mindanao egyik tengeröblében. Az egyik példányról óvatosan levágták a házár, így teljes valójában is megtekinthették a nem túl tetszetős állatot.

Az óriás hajóféreg nemcsak méretével tűnik ki a hajóférgek családjából, hanem azért is, mert ténylegesen iszapot eszik, amiket vele szimbiózisban élő baktériumok segítségével dolgoz fel. Ezért sokkal kisebb emésztőrendszere van, mint a többi hajóféregfélének. (Via BBC)