Négyen is kiosztották az Orbán-rezsimet védő Tibor Fischert a Guardianben

külföld
2017 április 24., 08:39
comments 253

Terjedelmes véleménycikkben mentegette, szerény lapunkról is megemlékezve, Orbán Viktort és rezsimét a Guardian múlt pénteki számában Tibor Fischer, hazánk Nagy-Britanniába szakadt világhírű szülötte. A regényíró elég nagy vihart kavart, hétfőn a Guardian négy válaszlevelet is közölt, amiben különböző mértékben felháborodottak vitatták Fischer értékelését.

link Forrás

A sort a CEU rektora, Michael Ignatieff kezdte. Ő szűken a saját, vagyis a CEU ügyére koncentrált. "Tibor Fischer úgy írja körül a magyar demokrácia állapotát, ahogy csak akarja, de azt nem úszhatja meg, hogy a CEU-ról azt állítja, hogy az nem tartotta be a törvényeket" - kezdi levelét, amiben kifejti, hogy a CEU az illetékes magyar hatóságok által is elismerten minden korábbi törvényi előírást betartott. Egyben arra is felhívta Fischer figyelmét, hogy az ég világon semmi különleges nincs abban, hogy a CEU nem tart fenn kampuszt az Egyesült Államokban, mert bő két tucatnyi másik amerikai egyetem is pontosan így működik.

A liverpooli egyetem oktatója, Nigel Swain megadta Fischernek, hogy aki nem tud magyarul, az nyilván kevésbé tud tájékozódni a magyarországi fejleményekről. Ezután figyelmébe ajánlja azokat az angol nyelvű forrásokat, amiből adott esetben akár arról is tájékozódhatna, akár maga Fischer is, hogy hogyan szabta magára a Fidesz a választási rendszert, nevetségessé téve Fischer cikkének záró felvetését arról, hogy ha valakinek nem tetszik Orbán rezsime, 2018-ban leszavazhatja.

A prágai Felix Jeschke arról írt, hogy a CEU ügye túlmutat önmagán, valójában azt bizonyítja, hogy a magyar kormány kész törvényekkel kiszorítani a neki nem tetsző véleményeket megfogalmazókat, ez pedig az oktatási szabadságon túl már a demokrácia alapját, a vélemények sokszínűségét is fenyegeti.

Brian Dooley, a Human Rights First tanácsadója pedig már a civilek elleni támadásra tereli a szót, felemlegetve, hogy a civil szervezeteket "eltakarítani" készülnek az országból. Szerinte nevetséges azzal érvelni, hogy Magyarország még mindig demokrácia, mert vannak választások. "Az európai szabadságjogok sokkal többről szólnak annál, hogy rendszeresen tartanak szavazásokat - azoknak része egy erős és kritikus civil társadalom és intézményei is" - írja, majd a legendás kacsatesztet parafrazeálva megjegyzi, hogy

"ha valaki úgy néz ki, úgy úszik és úgy hápog, mint egy demokráciát leépítő kormány, az minden bizonnyal az is".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.