A Szárnyas Fejvadász 2. forgatása is húzta felfelé tavaly a magyar filmipart

FILM
2017 május 02., 13:21

A Kreatív ír a Médiahatóság nyilvántartása alapján arról, hogy milyen pénzek mozogtak a magyar filmpiacon tavaly. 

E szerint a filmes összköltés tavaly 125,5 milliárd forint volt, ami 75 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest. Volt növekedés a mozikban is: 12 százalékkal több néző vett jegyet tavaly, mint egy évvel korábban. 

Tavaly összesen 299 film készült itthon az NMHH nyilvántartása alapján, ebben minden benne van, a nemzetközi produkcióktól kezdve a hazai játékfilmeken át a dokumentum- és természetfilmekig. 

A legnagyobb produkció itthon tavaly a Harrison Forddal, Ryan Goslinggal és Jared Letóval forgatott Szárnyas Fejvadász 2. volt. Ez egyben a valaha Magyarországon készült legdrágább film is, a gyártsái költsége ugyanis 28,5 milliárd forint volt. Kiugrik még az Emerald City című sorozat a 12,6 milliárdos költségvetésével. A legdrágább hazai produkció a Viszkis volt, 1,7 milliárd forintos költségvetéssel.  

A bérmunkában megvalósuló legdrágább produkciók: 

  • 1. Szárnyas fejvadász 2 (játékfilm, Triboro Productions): 28,5 milliárd
  • 2. Emerald City (tévésorozat, OZ Films): 12,6 milliárd
  • 3. Tyrant Season 3 - Zsarnok, 3. évad (tévésorozat, Tyrant Films) 6,6 milliárd
  • 4. The Last Kingdom Season 2 – Az utolsó királyság, 2. évad (tévésorozat, Air Films): 5,9 milliárd
  • 5. Jamestown (tévésorozat, JT Films): 4,3 milliárd

A magyar részvételű produkciók: 

  • 1. X Company III (tévésorozat, Pioneer Diamond): 2,1 milliárd
  • 2. A felesleges ember (játékfilm, Repülő Proton): 1 milliárd

Magyar filmek

  • 1. Viszkis (játékfilm, Viszkis Film): 1,7 milliárd
  • 2. Zene nélkül (játékfilm, Zene nélkül): 1,4 milliárd
  • 3. Budapest Noir (játékfilm, Pioneer Noir): 1,3 milliárd
  • 4. Ruben Brant, a gyűjtő (animációs film, Ruben Brant): 1,1 milliárd
  • 5. Aranyélet, 2. évad (tévésorozat, HBO Holding) 1,1 milliárd

Tavaly összesen 14,62 millió néző látogatott a mozikba, ez 12 százalékos emelkedés. A jegybevételek bruttó 19,8 milliárd forintot tettek ki. Az is kiderült, hogy tavaly augusztus és december volt a legjobb hónap, mindkét hónapban több mint 1,5 millió ember ment itthon mozikba. 

A tavalyi év legnézettebb filmje A kis kedvencek titkos élete volt, 654 ezer nézővel, második a Csillagok háborúja aktuális része, 550 ezer nézővel, harmadik pedig a Deadpool, 430 ezer nézővel. 

A művészmozikban a Saul fia ment a legjobban, Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjét 66 ezren látták artmozikban, második A lovasíjász lett (32 ezer néző), míg harmadik A kis kedvencek titkos élete (27 ezer). Az adatokból az is kiderül, hogy erősödtek az artmozik tavaly, összesen 1,16 millió jegyet adtak el ezekbe, míg 2014-ben csak 871 ezeret. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.