Mire elég egy giga mobilnet?

hirdetés
2017 május 02., 08:07
comments 101
ad

A fejlett informatikai rendszerek használatának terjedése nagyban hasonlít mondjuk az autózás elterjedéséhez. A hőskorban egy chauffeur-nek még nagyon kellett értenie, hogyan működik a technika, előgyújtást, dúsítást kellett állítgatni a motor hőmérsékletétől függően, este meg kellett gyújtania a karbidlámpát, ilyesmi. Aztán, ahogy egyre bonyolultabbak, viszont felhasználóbarátabbak lettek a kocsik, már elég volt csak az ékszíjcserét, kerékcserét, izzócserét tudni megoldani az út szélén. Ma meg már arról beszélgetünk, hogy hamarosan vezetni se kell az autót, megy az magától. És eljutunk oda, hogy az és akkor használja ezt a technológiát, aki és amikor akarja - egy cseppet sem kell értenie hozzá.  

Persze azt még majd akkor is kell tudni, hogy mennyibe kerül egy liter benzin, vagy egy kWh elektromos energia.

A számítógép-használathoz sem kell már tudni lyukkártyát lyukasztani, terminált kezelni. Ott hordjuk a zsebünkben a folyamatosan a neten lógó számítógépet, a mobilt. Sok kisgyerek - sajnos vagy nem sajnos, ezt nehéz megmondani - hamarabb simít végig egy érintőképernyőn, minthogy kinyitna egy könyvet.

De azt ők is tudni fogják majd, ha saját SIM-kártyát kapnak, hogy mennyibe kerül egy GB a szolgáltatótól.

Az információnak ára van, pláne mobilneten

Egy gigabyte az 10243 byte, 8589934592 darab 0 vagy 1-es. (Érdekes apróság, hogy az elvileg hivatalos nevezéktan szerint ezt a bináris gigabyte-ot 1998 óta GiB-nak kéne jelölni és gibibyte-nak hívni, a GB 10003 byte-ot jelent - de ez a kis rendszeranomália már alighanem megmarad az idők végezetéig.) Egy GB adatforgalomért díjcsomagtól, szolgáltatótól függően pár száz és pár ezer forint közötti összeget kell kifizetni. Hogy egy GB mennyi időre elég, az természetesen attól függ, hogy mire használjuk a mobilnetet. Egy gigabyte elég lehet:

  • HD-minőségű Youtube-videót nézve félóra videózásra.
  • 8-9 óra facebookozásra (ha nem streamelünk élő videót vagy nem nézzük mások videóit túl nagy mennyiségben).
  • Kb. egy óra facebook live videofeltöltésre.
  • 9 óra netrádiózásra (320 kB/s minőségben. 180-on kábé a duplája).
  • A cikk írásakor a 444 nyitón lévő animgif-mennyiséggel 4211 444.hu nyitóoldal letöltésére.
  • Kb. ötnapnyi navigációra a Google Maps-szel.
  • Ezt a cikket 7133-szor lehetne letölteni, amíg elmegy 1 GB.
  • Ezt a cicás GIF-et pedig 594-szer tölthetnéd le belőle:

via GIPHY

Persze ez mind csak közelítő adat. A telefonodtól, az oldalakon megjelenő reklámoktól, a levelezőrendszeredtől, a letöltődő képek, zenék, videók minőségétől függően jóval gyorsabban vagy lassabban is el lehet használni egy GB-ot. De azért jó tudni, hogy egy cicás gif 12 perc GPS-navigálással vagy hat másodperc FB-livestream videofeltöltéssel és hét darab 444 nyitóoldallal ér fel. Megannyi újabb érdekes adat!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.