Amit még Asimov, Nemere és Ridley Scott sem tudott megálmodni: a mobilnet csodája

hirdetés
2017 május 04., 15:20
comments 94
ad

Vincent Maaren felügyelő a hibernációból felébredve 2179-ben így próbálta kinyomozni, hol bujkál ellenfele a jövőbeli Földön:

"A hírközlési elektronikus technika - amely már Vincent „régebbi” életében erre az útra lépett - olyan eszközöket hozott létre, amelyek teljesen fölöslegessé tették az emberek személyes jelenlétét munkahelyükön. A házi számítógép - a régi telefon, a televízió és a rádió egyesítésével - lehetővé tette, hogy bárki otthon dolgozzon, és munkája eredményeit az elmés géppel továbbítsa munkahelyére." 

Azt is megtudjuk, hogy ez a házi számítógép hanggal is vezérelhető:

"Vincent megtudta: a világ sok százmillió ilyen készüléke mind-mind egyetlen hatalmas aggyal, egy komputeres emlékező központtal áll összeköttetésben, amelybe egykor beletápláltak sok trillió adatot az emberi élet és a tudományok összes területéről, és ezt az adathalmazt naponta kiegészítik, aktualizálják.
- Kérdezhetsz bármit a géptől. Azt, hogy mikor halt meg Arisztotelész, vagy milyen elektronikus sémája van a taskenti videotelefon-hálózatnak. Hány ember él a Merkúr bányatámaszponton, vagy például a 2111-es évben hány diplomás agronómus utazott külszolgálatra, a Marsra?
- A dehibernáltak adatai is lehívhatók?
- Persze. Minden, ha mondom. Nézd, megnyomod a zöld gombot, és beleszólsz a mikrofonba. Lassan, tagoltan beszélj, az automata aztán számkódolja a kérdést. Mindig érthetően közöld azt is. hogy az adott területről pontosan mire vagy kíváncsi…"

1986-ban még 2179-ben nem volt mobilnet
photo_camera 1986-ban még 2179-ben nem volt mobilnet

És a felügyelő megkapja a videotelefonját is:

"... ez lesz Vincent Maaren úr VT-je, vagyis videotelefonja. - Iva az egykori kvarcórához hasonló, csak annál valamivel nagyobb, fémes csillogású szerkezetet tett az asztalra. – Íme… a karodra csatold, mint régen az órát; így hordja mindenki. Mellesleg elektronikus óra is van beleépítve. Ez egy miniatűr méretű, rádióhullámokkal működő videotelefon. Bárhol a Földön használható, és a bolygók emberlakta települései közelében is. A hívószáma azonos a tulajdonos azonossági számával. Itt vannak az apró nyomógombok. Ha lenyomod az elsőt, szólj bele itt a képernyő melletti kis lyukba, az egy tűmikrofon. Ne úgy, Vincent! Nem kell egészen a szádhoz vinni, a mikrofon igen érzékeny. Belemondod a hívandó számot, és a szerkezet azonnal kapcsolja. A képernyőn megjelenik a hívott fél arca… a többi gombbal megtudhatod a pontos időt - a szerkezet kívánságra emberi hangon közli vagy kivetíti a számjegyeket a csöpp képernyőre. A piros gombbal életveszélyt jelezhetsz, a Szolgálat legközelebbi egysége azonnal a segítségedre siet."

De az még Nemerének se jutott eszébe 1986-ban, hogy a két készülék, az otthoni, netre kötött számítógép és a VéTé, a mobil is lehet egy és ugyanazon eszköz: egy mobilinternetes smartphone. És nem 2179-ben, hanem vagy 17 évtizeddel korábban!

Asimov világbirodalmi metropolisz-bolygóján, a Trantoron se volt ilyen elegánsan megoldva a mobilnetes információcsere lehetősége. (Az író mentségére szolgáljon, hogy 1951-ben írta a könyvet, az internet őse, az ARPANET pedig csak 1969-ben lépett működésbe.) Tiszta röhej például, ahogy az űrkikötőbe érkező szereplőt elirányítják. Ahelyett, hogy a mobiljára küldenének egy GPS-kódot és egy szoftver odanavigálná, így igazítják útba:

"Az ellenőr megnyomott egy gombot, mire a padlón vékony fénycsík kígyózott végig a legkülönbözőbb színű és árnyalatú egyéb fénycsíkok között. Gaal kezébe nyomott egy jegyet. A jegy halvány fényben izzott. – Egy per tizenkettő – mondta az ellenőr. – Hol találom meg? – kérdezte Gaal, miközben pénz után kotorászott a zsebében. – Kövesse a fénycsíkot. A jegy mindaddig világítani fog, amíg a helyes irányt betartja."

ÉS még Időkép se volt:

"(a portás) megnyomott egy, a keze ügyében levő gombot, és a szemével követte az opálos képernyőn tovairamló szavakat. Gaal vele olvasott. – Szép idő van – mondta a portás. – No persze, hiszen ha nem tévedek, most van a száraz évszak."

Pedig a zsebben, sőt, hasitasiban hordható számítógép maga már Asimov fejében is megszületett:

 "Seldon az övén függő zacskóból számolótáblát vett elő. Az a hír járta róla, hogy még a párnája alatt is tart egyet arra az esetre, ha fölébredne álmából. A tábla fényes-szürke felülete kopott volt a használattól. Seldon öregségtől foltos ujjai fürgén mozogtak a tábla kemény plasztikperemén. A szürke lapon vörös számjegyek villantak föl..."

Mégsem merült fel, hogy ez az eszköz online legyen; Trantor lakói és vendégei egymástól kérnek útbaigazítást és könyvtárba mennek, ha valamit meg akarnak tudni. Pedig Trantor összeomlása valamikor a 13. évezredben kezdődik!

De még 1982-ben sem volt kézenfekvő a mobilos adatforgalom. A Blade Runnerben is utcai, fizetős videotelefonon kell kommunikálnia szegény Harrison Fordnak egy gyors skypeolás helyett:

link Forrás

Pedig a replikánsvadászat már itt van a nyakunkon: a film szerint 2019-ben már szintetikus embereknek kellene közöttünk mászkálni! És az még sehol sincs. Mobilnet viszont van. Ki gondolta volna!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.