Timmermans: Orbán antiszemita hangokat ütött meg Brüsszelben

2017 május 4., csütörtök 12:45
433
Frans Timmermans kérdőre vonja Orbán Viktort az Európai Parlamentben 2017. április 26-án. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke, a jogállamiságért és az alapjogokért felelős uniós biztos, holland Frans Timmermans interjút adott a német Die Zeit magazinnak, amiben kifejezetten az uniós normákkal szembehelyezkedő magyar és lengyel politikáról kérdezték. Az interjúban az alábbi kérdés-felelet is olvasható: 

Die Zeit: Néhány napja a magyar származású CEU-alapító milliárdost az Európai Parlamentben mint "amerikai pénzügyi spekuláns" becsmérelte. Egyértelmű antiszemita hangot ütött meg. Mire gondolt, miközben ezeket hallgatta?

Timmermans: Pontosan úgy értettem, ahogy maga. Sokat foglalkoztam életem során az antiszemitizmussal, és mindig nagyon mélyen érint érzelmileg, amikor találkozom vele. Rettenetes, hogy ez a jelenség még mindig létezik Európában. A vitában erre mégsem reagáltam. Ha hagytam volna magamat provokálni, az elvitte volna a témáról a fókuszt. Ezt akkor és ott nem akartam. 

Timmermans szerint a Bizottságnak hatékonyabban be kell kapcsolódnia a magyar nyilvánosságon belül zajló vitába, ahelyett, hogy kívülről igyekszik támadni Orbánt és pártját. Szerinte Orbán nagy kópé, aki mindig ki tudja puhatolni, meddig nyújtózkodhat egy-egy ügyben, és visszakozik, amikor érzi, hogy túlnyúlt a  takarón. Különbözik Jaroslaw Kaczynskitől, aki egy sokkal ideologikusabb modellt valósít meg Lengyelországban. Vele ellentétben Orbán pragmatikus: odahaza illiberális államról, Brüsszelben gazdasági prosperálásról beszél, és nyájaskodik a Néppárt felé, de ezt a kétarcú játékot már nem folytathatja tovább. 

Azt is mondta, hogy szerinte a magyar miniszterelnök érzi, hogy túllőtt a célon, elkalkulálta magát a felsőoktatási törvény módosításának ügyében, és egy ponton túl nem mer majd ellenszegülni az uniónak, mert annak jelentős támogatása van a magyarok körében. (Die Zeit / MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt