Timmermans: Orbán antiszemita hangokat ütött meg Brüsszelben

külföld
2017 május 04., 12:45
comments 421
Frans Timmermans kérdőre vonja Orbán Viktort az Európai Parlamentben 2017. április 26-án.
photo_camera Frans Timmermans kérdőre vonja Orbán Viktort az Európai Parlamentben 2017. április 26-án. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke, a jogállamiságért és az alapjogokért felelős uniós biztos, holland Frans Timmermans interjút adott a német Die Zeit magazinnak, amiben kifejezetten az uniós normákkal szembehelyezkedő magyar és lengyel politikáról kérdezték. Az interjúban az alábbi kérdés-felelet is olvasható: 

Die Zeit: Néhány napja a magyar származású CEU-alapító milliárdost az Európai Parlamentben mint "amerikai pénzügyi spekuláns" becsmérelte. Egyértelmű antiszemita hangot ütött meg. Mire gondolt, miközben ezeket hallgatta?

Timmermans: Pontosan úgy értettem, ahogy maga. Sokat foglalkoztam életem során az antiszemitizmussal, és mindig nagyon mélyen érint érzelmileg, amikor találkozom vele. Rettenetes, hogy ez a jelenség még mindig létezik Európában. A vitában erre mégsem reagáltam. Ha hagytam volna magamat provokálni, az elvitte volna a témáról a fókuszt. Ezt akkor és ott nem akartam. 

Timmermans szerint a Bizottságnak hatékonyabban be kell kapcsolódnia a magyar nyilvánosságon belül zajló vitába, ahelyett, hogy kívülről igyekszik támadni Orbánt és pártját. Szerinte Orbán nagy kópé, aki mindig ki tudja puhatolni, meddig nyújtózkodhat egy-egy ügyben, és visszakozik, amikor érzi, hogy túlnyúlt a  takarón. Különbözik Jaroslaw Kaczynskitől, aki egy sokkal ideologikusabb modellt valósít meg Lengyelországban. Vele ellentétben Orbán pragmatikus: odahaza illiberális államról, Brüsszelben gazdasági prosperálásról beszél, és nyájaskodik a Néppárt felé, de ezt a kétarcú játékot már nem folytathatja tovább. 

Azt is mondta, hogy szerinte a magyar miniszterelnök érzi, hogy túllőtt a célon, elkalkulálta magát a felsőoktatási törvény módosításának ügyében, és egy ponton túl nem mer majd ellenszegülni az uniónak, mert annak jelentős támogatása van a magyarok körében. (Die Zeit / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.