Trump pénzügyminisztere nem tudja elengedni a protekcionizmust

gazdaság
2017 május 13., 20:53
comments 116

Az olaszországi Bariban találkoztak a G7-ek pénzügyminiszterei, ahol sokadszorra sem tudták rábírni az új amerikai kormányt, hogy kötelezze el magát szabad kereskedelem mellett és a protekcionizmus ellen.

A találkozó végén elfogadott nyilatkozat szerint az országok "mindent megtesznek, hogy a külkereskedelem erősen hozzájáruljon a gazdaságuk növekedéséhez", ami lényegesen kevésbé erős megfogalmazás, mint a tavalyi találkozókon írt "küzdeni a fogunk a protekcionizmus minden formája ellen".

Az USA-n kívüli hat tagja a G7-nek egyértelműen az amerikaiak értésére adta, hogy nem szeretnék, hogy az USA bezárkózzon a diplomácia területén, és vámokat vessen ki – mondta például a francia pénzügyminiszter, Michel Sapin. 

A többi delegáció számos tagja fejezte ki aggodalmát az amerikaiak által bevezetni tervezett importvám miatt – igaz, az utóbbi időben Trump nem beszél erről túl gyakran. Azon is aggódnak, hogy ha az amerikaiak tényleg 15 százalékra vágják a jelenleg 35 százalékos társasági nyereségadójukat, az újra felizzítja az egyre élesebb adócsökkentési versenyt az országok között.

"Kiegyensúlyozott külkereskedelmet szeretnénk. Nem szeretnénk protekcionista politikát folytatni, de fenntartjuk magunknak a jogot, hogy bizonyos esetekben, ha úgy látjuk, nem szabad és méltányos a kereskedelem, akkor védjük a piacainkat"

– mondta Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az új amerikai-kínai kereskedelmi egyezmény, illetve a NAFTA újratárgyalása mutatja, hogy az USA továbbra is elkötelezett a külkereskedelem mellett. És ha sikerült 3 százalékra felpörgetniük az amerikai gazdasági növekedést, akkor az a világgazdaságot is húzni fogja maga után.

(Reuters, Bloomberg, Financial Times, Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.