Brutális tisztogatást rendezett a lengyel kormány a hadsereg élén

külföld
2017 május 17., 12:21
Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter a gyniai Tengerészeti Akadémia Lech Kaczynski Emlékkönyvtárának avatásán 2017. március 12-én. A könyvtárat a néhai Kaczynski elnök tíz évvel korábbi egyetemlátogatásának évfordulója alkalmából avatták fel.
photo_camera Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter a gyniai Tengerészeti Akadémia Lech Kaczynski Emlékkönyvtárának avatásán 2017. március 12-én. A könyvtárat a néhai Kaczynski elnök tíz évvel korábbi egyetemlátogatásának évfordulója alkalmából avatták fel. Fotó: Michal Fludra/NurPhoto

"Hadseregünk cselekvőképességét civil zavarkeltés gyengíti. Át akarják ideologizálni és pártfüggővé próbálják tenni" - nyilatkozta a Financial Timesnak Stanislaw Koziej tábornok, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal egykori vezetője, aki szerint a gyakorlat a kommunista időket idézi. Koziej az előző, polgári-jobboldali kormányzat alatt vezette a lengyel nemzetbiztonságot, így akár azt is vélhetnénk, hogy maga is politikai véleményt fogalmaz meg. Csakhogy ez esetben nem túloz:

amióta a Jog és Igazság van kormányon, szinte teljes egészében lecserélték a vezérkar és a parancsnokság állományát.

A stratégiai tervezésért felelős vezérkar tisztjeinek 90, a hadsereg operatív vezetéséért felelős összhaderőnemi parancsnokság tisztjeinek 82 százalékát cserélték le. A tisztogatást végrehajtó védelmi minisztérium nem is tagadja, hogy az előző kormány alatt kinevezett tiszteket távolították el.

Marek Swierczynski, a Politíka Insight kutatócsoport vezetője az FT-nek nyilatkozva aggasztónak nevezte az ilyen mértékű személyzeti változásokat. Bár a védelmi minisztérium szerint "a személycserék ellenére a parancsnoki kontinuitást fenntartották", az ellenzék szerint a lépések Lengyelország védelmi képességeit gyengítik. Ezért bizalmi szavazást is kezdeményeztek a névleg csak a kormánypárt elnöki tisztét betöltő, valójában a háttérből irányító Jaroslaw Kaczynski szövetségesének számító Antoni Macierewicz védelmi miniszter ellen.

Bár arra a Jog és Igazságosság parlamenti többsége miatt nincs esély, hogy a minisztert leváltsák, a kormányt nehéz kommunikációs helyzetbe hozhatják. Macierewicz megerősítésével ugyanis kiteszik maguknak a támadásoknak, hogy egy olyan embert tartanak meg védelmi miniszterként, aki ezekben a viharos időkben gyengítette az ország védelmi képességeit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.