Hét év után szabadon engedték a Wikileaks iratok kiszivárogtatóját, Chelsea Manninget

Manninget 2012 májusában tartóztatták le egy Bagdadhoz közeli katonai bázison, miután több százezer titkos dokumentumot, videófelvételt és államtitoknak minősülő anyagoakt szivárogtatott ki a Wikileaksnek, amelyekhez a hírszerzés adatbázisaiból jutott hozzá. 2013 augusztusában 35 év börtönbüntetést kapott kémkedésért, most 2545 nap után hagyhatta el a kansasi fegyházat, ahol katonai fogságát töltötte. 

Manning - aki transzneműnek tartja magát, eredeti neve Bradley - tavaly kétszer kísérelt meg öngyilkosságot. Barack Obama leköszönő elnök idén januárban döntött úgy, hogy kegyelmet ad neki, azzal az indoklással, hogy az eddig letöltött évekkel az igazságszolgáltatás megtörtént.

Múlt héten Manning már nyilatkozott közelgő szabadulásáról. Azt mondta: alig várja, hogy ismét belélegezhesse a friss tavaszi levegőt, hogy újra kapcsolatba lépjen emberekkel és a természettel, és végre nem csak drótkerítésen vagy látogató fülkéken keresztül. "Meg akarom ölelni a családom és barátaim újra, és el akarok menni úszni" - mondta még a szerda reggel hét éves fogságát befejező katona. 

A jogi eljárás ezzel nem ér véget, hiszen bűnössége a kegyelemmel együtt is jogerős; Manning és jogi képviselet szeretnék kimondatni a bírósággal, hogy jogtalanul ítélték el kémkedésért. (Guardian)