Tanácsadói szerint eljött az ideje, hogy Trump ügyvédet fogadjon

külföld
2017 május 19., 06:01
comments 252
Donald Trump a Parti Őrség akadémiájának diplomaosztója előtt a connecticuti New Londonban, 2017. május 17-én.
photo_camera Donald Trump a Parti Őrség akadémiájának diplomaosztója előtt a connecticuti New Londonban, 2017. május 17-én. Fotó: Drew Angerer/Getty Images

Tanácsadói egyre inkább sürgetik Donald Trumpot, hogy fogadjon a washingtoni körökben jártas, bűnvádi eljárásokban gyakorlott ügyvédet, írja a New York Times. Ezt néhányuk már azelőtt felvetette, hogy a Trump-kampány és az orosz kormány feltételezett összjátékot vizsgáló nyomozás tárgyában az igazságügyi miniszter helyett eljáró Rod Rosenstein széles felhatalmazású különleges ügyészt nevezett volna ki, de a szerdai döntés után, főleg annak fényében, hogy a kinevezett Robert Mueller akár Trump igazságszolgáltatást akadályozó lépéseit is vizsgálhatja, már legszűkebb tanácsadói köre is erre biztatja.

Nagy a baj

Trump tanácsadói és szövetségesei leginkább azon aggódnak, hogy kiderült, James Comey, az FBI múlt héten mondvacsinált okokból kirúgott igazgatója részletes feljegyzéseket készített Trumppal folytatott beszélgetéseiről. A korábbi precedensek alapján az FBI ügynökeinek feljegyzéseit a bíróságok hiteles, bizonyító erejű dokumentumnak fogadják el.

Az elnöknek hivatalosan van ügyvédje, de a Fehér Ház jogtanácsosa a hivatalhoz kapcsolódó ügyekben jár el. A korábbi gyakorlat szerint az elnökök, akiknek dolguk akadt az igazságszolgáltatással, magánügyvédet fogadtak. Így tett 1993-ban Bill Clinton is, amikor a hatóságok egy arkansas-i kormányzósága idején lezajlott ingatlanügyletet, a Whitewatert vizsgálták.

A New York Times-nak nevük elhallgatását kérve nyilatkozó fehér házi források szerint Trump amúgy hajlik a tanácsra. Csakhogy legendásan sokat szokott tökölni új alkalmazottak felvételekor, pláne, ha ilyen bizalmi állásról van szó. Amúgy van pár ügyvédje, de azok adóügyekben, válóperekben és üzleti jogvitákban képviselték, nem ilyen súlyú büntetőügyekben. Ráadásul egyikük sem washingtoni, így nincsenek is igazán kapcsolataik a fővárosban.

Mindenki más hülye

Az, hogy ügyvédet fogadna, persze nem jelenti, hogy Trump bármilyen felelősséget vállalna a történtekért. Pedig a jogi szempontból legveszélyesebb botrányt maga robbantotta ki, amikor meghazudtolva a James Comey kirúgását az igazságügyi minisztérium ajánlására tett lépésként ábrázoló beosztottjait, maga jelentette ki egy tévéinterjúban, hogy

így is, úgy is kirúgta volna Comey-t, ráadásul konkrétan a kampánya orosz kapcsolatait vizsgáló, szerinte alaptalan nyomozás miatt.

Ez az, ami felveti az igazságszolgáltatás akadályozását, amely olyan bűncselekmény, amiért akár alkotmányos vádat is emelhetnek ellene, és akár el is távolíthatják hivatalából. Trump mégsem magát okolja, hanem stábját, mert szerinte a stáb "rosszul szolgálta". Még a Fehér Ház jogtanácsosát is alaposan kiosztotta a Times értesülései szerint.

Pillanatnyilag amúgy politikai szempontból lényegtelen, hogy Trumpot vétkesnek találják-e, alapot adva ezzel az alkotmányos vádemelésre. A különleges ügyész bevonása után Trump stábjának több tagja maga is ügyvéd fogadásán gondolkodik, mert joggal számítanak rá, hogy ki fogják hallgatni őket az ügyben. A vizsgálat önmagában komoly fennakadásokat jelent majd a Fehér Ház életében, esetleg megbénítva Trump amúgy is döcögősen haladó programjának megvalósítását.

Comey aggódott az FBI függetlenségéért

Ez már önmagában komoly politikai veszteséget jelent, függetlenül a vizsgálatok alakulásától. Azok pedig a jelenlegi kilátások szerint nem fognak túl jól alakulni. James Comey, az FBI kirúgott igazgatója barátai és ismerői szerint azért kezdett el részletes feljegyzéseket készíteni Trumppal folytatott találkozóiról, mert

kifejezetten kellemetlennek érezte, hogy az elnök, aki ellen hivatala vizsgálatot folytat, folyamatosan érdeklődik nála.

Állítólag közölte is Trumppal, hogy ha többet akar tudni az FBI folyamatban lévő vizsgálatairól, akkor ne személyesen vele beszéljen, hanem érdeklődjön a hivatali eljárásrendnek megfelelően a Fehér Ház jogtanácsosán keresztül az Igazságügyi Minisztériumnál. Ezután már igyekezett is kerülni a találkozókat, amikről úgy gondolta, hogy fenyegetik az FBI függetlenségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.