Elpusztult a Hillary-lépcső, a Mount Everest leghíresebb sziklája

2017 május 21., vasárnap 10:42
Ezen a 2015-ös földrengés előtt készült képen a főcsúcstól balra, az alacsonyabb, déli csúcs fele tartó lejtő kétharmadánál látható a Hillary-lépcső majdnem függőleges fala. Fotó: Goutam1962/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

A Mount Everest nemcsak a világ legmagasabb, de egyik legveszélyesebb hegye is. Jellemzően azért, mert ez a legmagasabb, technikai szempontból csak pár kiemelkedően nehéz szakasza van a hegynek. Ilyen a Kumbu jégomlás, és ilyen volt a csúcsra vezető lanka előtti utolsó nagy akadály, a hegyet elsőként megmászó Sir Edmund Hillaryról elnevezett, 12 méter magas, majdnem függőleges sziklafal,

a Hillary-lépcső.

Ez utóbbit nem véletlenül írtam már múlt időben, a BBC friss jelentése szerint a szikla összeomlott. A hegymászók szerint valószínűleg a pusztító 2015-ös nepáli földrengés idején lazulhatott ki. A szikla pusztulását most a brit hegymászó, TIm Mosedale erősítete meg, aki május 16-án ért fel az Everest csúcsára.

"Immár hivatalos, a Hillary-lépcső nem létezik többé" - írta a Facebookon.

Leírása alapján a csúcsra vezető hagyományos útvonal, amelyen a turistákat is felvonszolják a serpáik, ezáltal veszélyesebbé vált. "Nem tudom, mi lesz, ha emiatt nem alakulhat ki a jeges perem. Néhány nagyobb szikladarab áll ki véletlenszerűen elszórva, elég trükkös megmászni" - írta. Mások szerint viszont a havas lejtőt egyszerűbb lesz megmászni a meredek sziklánál, de attól tartanak, hogy itt is torlódások alakulhatnak majd ki, ez pedig önmagában is nagyon veszélyessé teheti a szakaszt.

Tavaly májusban már voltak jelek, amik a szikla pusztulására utaltak. Az Amerikai Himalája Alapítvány felvételén úgy tűnt, hogy megváltozott a szikla formája. De tavaly nagy hó borította a hegynek ezt a részét, ezért biztosan nem lehetett semmit se megállapítani. (Via BBC)