Trump terrorellenes nagykoalícióra hívja a muzulmán országokat

külföld
2017 május 21., 15:54
comments 223

Vasárnap 55 muzulmán ország vezetőjével volt lehetősége találkozni Donald Trump amerikai elnöknek Rijádban, az Arab Iszlám Amerikai csúcstalálkozón, ahol nagyívű beszédet is tartott. Az amerikai elnök a tudósítások szerint szokatlanul összeszedettnek mutatkozott, és a terror elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta.

photo_camera Donald és Melania Trump az Abdulaziz királyról elnevezett rijádi konferenciaközpontban 2017 május 21-én. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

"Ez nem hitek, szekták vagy civilizációk harca, ez a jó és a rossz küzdelme" - írta le a terrorizmus elleni háborút, amit "barbár, az emberi életet nem tisztelő bűnözők és a legkülönbözőbb hiteket valló, igaz emberek vívják". Trump érzékelhetően figyelt arra, hogy világos vonalat húzzon az általa "nagyra tartott" iszlám vallás és a terrorizmus között. Nem használta a "radikális iszlám" kifejezést, helyette végig iszlamista szélsőségességről és terrorról beszélt. 

"Az USA nem akarja ráerőltetni felfogását, életmódját más kultúrákra, csak kezet nyújt a kooperáció és a bizalom jegyében" - mondta még, és aláhúzta, hogy Amerika nem akarja kioktatni a muzulmán országokat demokráciafelfogásból, inkább szövetséget ajánlana a terror ellen, ennek a szövetségnek pedig nemzetek közti szövetségnek kell lennie, ami egyszerre alapul értékeken és érdekeken.

"Vezessétek ki, vessétek ki őket magatok közül" - utalt arra, hogy a terrorizmus legsúlyosabban a muszlim országokat érinti; 95 százaléka az iszlamista terror áldozatainak muszlim. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt