Csúszik a civiltörvény elfogadása

POLITIKA
2017 május 23., 11:33
comments 120

Bár csúsznak vele, de Kósa Lajos szerint még az aktuális parlamenti ülésszakon elfogadnák a kormányzat sajátos nyelvezetével "a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szólónak" nevezett, valójában a jelenleg is minden támogatásukkal elszámolni köteles civil szervezetek közül a külföldi támogatásokat is kapókat külön megbélyegző civiltörvényt.

Ezt eredetileg még májusban el akarták fogadni, de már abból érezhető volt a csúszás, hogy egyelőre nem terjesztették a plenáris ülés elé, jelenleg a jogalkotási bizottságban vesztegel a javaslat.

Kósa a csúszást azzal indokolta, hogy bevárnák az elfogadásával a Nemzeti Konzultáció - előre megjósolható - eredményeit, illetve a Velencei Bizottság, az EU alkotmányosságot és jogállamiságot felügyelő szervezetének véleményét.

A Fidesz frakcióvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a CEU-törvény ügyében most egy olyan levelet várnak az Egyesült Államok kormányától, amelyben az tisztázza, hogy van-e teendője az ügyben. Az amerikai kormány ezt már többször egyértelművé tette a megfelelő diplomáciai csatornákon: nincs, az amerikai törvények szerint a szövetségi kormánynak nincs beleszólása az egyetemek, felsőoktatási intézmények életébe, azokat tagállami szinten kezelik, így Magyarországnak, ha valakivel, akkor New York állammal és magával az egyetemmel kell tárgyalnia. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.