Nem olyan könnyű megbuktatni Trumpot

külföld
2017 május 23., 06:53
comments 125
Donald Trump és neje, Melania május 19-én kilenc napos külföldi turnéra indult. Közben Washingtonban naponta derülnek ki újabb részletek arról, hogyan próbálta Trump akadályozni a kampánystábja és Oroszország viszonyát vizsgáló nyomozást.
photo_camera Donald Trump és neje, Melania május 19-én kilenc napos külföldi turnéra indult. Közben Washingtonban naponta derülnek ki újabb részletek arról, hogyan próbálta Trump akadályozni a kampánystábja és Oroszország viszonyát vizsgáló nyomozást. Fotó: Alex Wong/Getty Images

Hiába rázza meg immár naponta több, külön-külön is végzetesnek tűnő botrány Donald Trump elnökségét, és hiába beszél immár hetek óta nyíltan a sajtó és a washingtoni politikai elit az alkotmányos vádemelés lehetőségéről, a politikai és jogi helyzet összetettsége miatt Donald Trump még évekig is kihúzhatja.

Donald Trump egész élete botrányoktól terhes, az előválasztási kampányban és az elnökválasztási kampányban is voltak hetek, amikor szinte minden napra jutott egy olyan botrány, amelybe minden más politikus belebukott volna. Trump mindet túlélte, és még a választásokat is megnyerte, hogy aztán elnökségének tényleg minden napjára jusson egy újabb botrány, az utóbbi két hétben minden napra több.

Ettől azonban nem lett könnyebb az elnök leváltása. Ennek a legfőbb oka, hogy a Trumpot elnöknek jelölő republikánusok az amerikai törvényhozás mindkét házában többségben vannak, márpedig

  • az elnök ellen a képviselőház kétharmada* emelhet vádat;
  • amely alapján a szenátus kétharmada ítélheti el.

A republikánus törvényhozási többség egyben azt is jelenti, hogy a republikánusok határozhatják meg a kongresszusi vizsgálóbizottságok vizsgálatának tárgyát, és azt is, hogy kit vagy mit idézzenek be tanúként vagy bizonyítékként. A Watergate-botrány idején a kongresszus mindkét házában a demokraták voltak többségben.

Ez a helyzet leghamarabb a 2018 novemberi félidős választások után, az új kongresszus 2019. január 6-i eskütétele után változhat meg. Ha egyáltalán megváltozhat, mert az amerikai államok többségében jelenleg a republikánusok vannak többségben, ők rajzolhatták meg maguknak kedvezve a választási térképeket, így még abban az esetben is megőrizhetik képviselőházi többségüket, ha a pártjuk sokat veszít a népszerűségéből.

Arra persze van lehetőség, hogy a republikánusok a fenyegető választási vereség hatására elpártoljanak az elnöktől, és még a jövő novemberi választás előtt elindítsák az alkotmányos vádeljárást. Ehhez azonban tényleg katasztrofálissá és tarthatatlanná kéne válnia a helyzetnek. Mondjuk erre is van esély, pláne, hogy múlt szerda óta egy viszonylag nagy szabadságot élvező, de az igazságügyi minisztériumtól nem teljesen független és Trump által elvben bármikor leváltható különleges ügyész vezeti a nyomozást, melynek immár az is tárgya, hogy Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Ha Robert Mueller egykori FBI-igazgató nyomozása bizonyítékot talál az utóbbira, nagy lesz a nyomás a kongresszuson az alkotmányos vádeljárás megindítására.

Összességében azonban úgy néz ki, hogy tünjék bár politikai hullának, Donald Trump még jóideig elnök maradhat, akár az egész ciklust kihúzhatja.

*Pontosítás: A cikk eredeti verziójában állítottal szemben a képviselőház csak egyszerű többséggel szavaz a vádemelésről. A tévedésért elnézést kérek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.