27 évvel ezelőtt lopták el az 500 millió dollárt érő festményeket, azóta sem tudni, hogy hol lehetnek

külföld
2017 május 24., 11:08
comments 58

Megduplázta, 10 millió dollárra (2,7 milliárd forintra) emelte minden idők legnagyobb műkincsrablásának nyomravezetői jutalmát a bostoni múzeum: ennyit kaphat az, aki olyan információval szolgál, mely elvezeti a nyomozókat a több mint húsz éve ellopott 13 műkincshez.

Az Isabella Stewart Gardner Múzeum igazgatósága kedden jelentette be a díj emelését. 

"Nagyon reméljük, hogy a jutalom növelése nyilvánvalóvá teszi, hogy azt akarjuk, hogy a művek biztonságban visszakerüljenek méltó helyükre és a közönség elé" - fogalmazott Steve Kidder, a múzeum elnöke.

A bostoni múzeumba 1990. március 18-án, éjfél után jutott be két férfi rendőrnek öltözve. Azt állították, hogy kihívták őket. Az őrség nem követte a múzeum előírásait és beengedték az álrendőröket a múzeumba, akik megbilincselték és az intézmény pincéjébe zárták őket.

Elvittek magukkal 13 nagy értékű festményt, Rembrandt és Vermeer művei mellett Manet- és Degas-alkotásokat. A festmények közül néhányat kivágtak a keretéből, ezek a mai napig üresen lógnak az intézmény falán. 

A gyanúsítottak mintegy 500 millió dollár értékű műalkotást loptak el. 

2013-ban az amerikai hatóságok közölték, hogy tudják, kik lopták el a műtárgyakat, részleteket azonban nem árultak el, mondván, a nyomozásban az eltűnt alkotások előkerítésére összpontosítanak.

Maga a bűntett ekkor már elévült, a rablással ellentétben azonban a lopott műalkotások birtoklása, rejtegetése továbbra is büntetendő cselekmény. Két évvel később az FBI közölte, hogy a tolvajok már elhunytak.

photo_camera Fotó: Wikipedia

Hangsúlyozták: a nyomozás éveken át arra irányult, hogy ki követte el a rablást. Hatalmas nyomozati munkával azonosították az elkövetőket, de mindkét személy meghalt. Személyazonosságukat nem fedték fel.

A nyomozók annak idején megállapították, hogy a festményeket a rablás után Bostonból Connecticut államba és Philadelphia térségébe vitték, egy évtizeddel ezelőtt Philadelphiában eladásra kínálták őket.

A hatóságok azonban itt a képek nyomát vesztették, további sorsukról semmit nem tudnak. A nyomozás zsákutcába jutott, az ügyről könyvek jelentek meg, pletykák és spekulációk keringtek az elkövetőkről.

Az Isabella Stewart Gardner Múzeum 1997-ben egymillió dollárról ötmillióra növelte a nyomravezetői díjat. (MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.