Az USA előbb szivárogtatta ki a manchesteri merénylő nevét, mint ahogy a britek szerették volna bejelenteni

külföld
2017 május 24., 03:07
comments 371

Ismerték a biztonsági szolgálatok a 22 éves Salman Abedit, aki a gyanú szerint a hétfő esti, manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője volt. Ugyanakkor a líbiai férfi neve egyetlen kiemelt kockázatú, jelenleg is futó nyomozásban nem merült fel. 

A legnagyobb kérdés továbbra is az maradt a nyomozók számára, hogy a 22 áldozatot követelő öngyilkos merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett-e vagy pedig egy csoport tagjaként. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ugyan vállalta a felelősséget a merényletért, de egyelőre semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, hogy tényleg közük lenne hozzá. 

Salman Abedi

Abedi már Nagy-Britanniában született, szülei Moammer Kadhafi elől menekülve hagyták ott Líbiát. A Guardian újságírójának a manchesteri líbiai közösség több tagja is megdöbbenéssel mesélt arról, hogy sosem nézték volna ki a férfiból, hogy terrortámadást hajtson végre: visszahúzódó, csendes fiatalként ismerték a legtöbben. 

Salman és bátyja a Didsbury mecset gyülekezetének tagja volt, apjuk pedig a manchesteri líbiai közösség egy ismert alakja, aki a helyiek szerint élesen ellenezte az ISIS tevékenységét és a dzsihádot. 

Ugyanakkor akadt olyan megszólaló is, aki kevésbé lepődött meg Abedi tettén: a helyi mecset és iszlám közösségi központ egyik elöljárója, Mohammed Saeed arról beszélt, hogy Abedi gyűlölettel a szemében nézett rá, amikor az ISIS-t kritizálta előtte. Saeed elmondása szerint gyülekezete előtt egyszer élesen kritizálta a terroristákat és a többségük vele értett egyet, de voltak páran, akik nem. Salman e utóbbi csoporthoz tartozott. 

Amerikaiaktól derült ki a neve

Közben újabb botrány tört ki az amerikai hírszerzés tevékenysége nyomán, miután az amerikai hatóságok órákkal azelőtt közölték, hogy kit gyanúsítanak a brit hatóságok a manchesteri robbantással, mielőtt a britek ezt hivatalosan bejelentették volna. 

Salman Abedi nevét a sajtó is amerikai forrásokra hivatkozva kezdte el emlegetni, miközben a brit szakszolgálatok szándékosan nem akarták még nyilvánosságra hozni a kilétét. 

Az önmagában kellemetlen eset, ha egy ilyen fontos információ egy szövetséges állam tisztviselőitől szivárog ki, de az amerikai hírszerzés eleve szivárogtatási és bizalmi válságában van azóta, hogy kiderült, Donald Trump egy szövetségestől (minden jel szerint Izraeltől) származó titkos információkat oszthatott meg az orosz külügyminiszterrel. 

Így történhetett meg kedden, hogy bár a hétfő esti robbantás gyanúsítottjának a neve már délután felbukkant a brit sajtóban is, a hatóságok csak több mint két órával később voltak hajlandóak megerősíteni, hogy tényleg Abedi robbanthatta fel magát, megölve ezzel 22 embert. 

Korábban brit kormányzati források még arra utaltak, hogy lehet nem is fogják kedden nyilvánosságra hozni a gyanúsított nevét a nyomozás érdekében. Például mert nem feltétlen akarták, hogy újságírók lepjék el a gyanúsított otthonának környékét. 

A gyanúsított neve annyira közszájon foroghatott Washingtonban, hogy a Reuters három washingtoni forrásra hivatkozva írta meg, hogy Abediről lehet szó. 

Az utóbbi időszakban sokan írtak arról, hogy hosszabb távon mennyire veszélyes lehet, ha a Fehér Ház tényleg megbízhatatlan partnernek bizonyul: ebben az esetben még a szövetséges hírszerzések se szívesen fognak érzékeny információkat átadni, ami komolyan árthat akár a terrorellenes küzdelemnek is. (Guardian, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.