Levélbetyár verte át kamu emailcímről a brit jegybank vezetőjét

külföld
2017 május 24., 07:14
comments 19

Óriási formában van az a betyárkodó levelező, aki az utóbbi időben átverte előbb a Barclays elnökét, Jes Staleyt, majd most a brit jegybank, a Bank of England (BoE) kormányzóját, Mark Carney-t is.

A levelező magát Anthony Habgoodnak, a BoE igazgatósági elnökének adta ki, és így írt levelet Carney-nak. Arról, hogy látta a lapokban, Jane Austen melyik portréját tervezik rátenni a 10 fontos bankjegyekre és szerinte az írónő arca olyasvalakijére emlékeztet, aki egy martinivel frissítette fel magát. Én magam a skót whiskyt preferálom, tette még hozzá a szerző, aki a levelét az anthonyhabgood@hotmail.com címről küldte el. 

A levelező kilétét amúgy ismerni, egy 38 éves manchesteri webdesignerről van szó, aki két hete már írt egy levelet a Barclays élén álló Jes Staleynek is. Akkor a nagybank igazgatósági elnökének, John McFarlane-nak adta ki magát, és azt írta, hogy Staley tartozik neki egy nagy scotch-csal, amiért megvédte egy részvényesi ülésen. 

photo_camera Fotó: BEN STANSALL/AFP

Most Carney bekapta a horgot, visszaírt, hogy meg fog inni egy martinit, majd rendel még kettőt, utalt ezzel egy korábbi jegybanki kormányzóra, Eddie George-ra, akinek ez volt a napi bevitele... még ebéd előtt, tette hozzá. 

A jegybank kormányzója és a csaló még két levelet váltott, az egyikben a webdesigner meg is hívta egy partiba a kormányzót, amit Carney el is fogadott. 

Nagyszerű, fel is fogadtam pár ragyogó bárhölgyet (ez PC?!), és hogy majd csodálhatnák együtt elragadó ügyességüket, írta még a csaló, mire a kormányzó már azt válaszolta, hogy "Sajnálom Anthony, de ez egyáltalán nem helyénvaló". Mire a csaló még vicceskedve visszaírt, hogy akkor jelentse fel Brüsszelben. 

Ugyan az egész levelezés meglehetősen szórakoztató volt és a csalónak sem volt semmi ártószándéka, azért mégis komoly aggályok merültek fel a brit bankvilágban működő internetes biztonsági rendszerekkel kapcsolatban, hiszen a jelek szerint egy egyszerű webdesigner is könnyedén verte át a City két legbefolyásosabb figuráját. 

Staley sztorija óta a Barclays már szigorította a levelezésük biztonsági beállításait, most várhatóan hasonló lépések jönnek a jegybanknál is. 

A Financial Times honlapján el lehet olvasni a teljes levélváltást is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.