Már a majmok is képesek a szervezett bűnözésre

ÁLLAT
2017 május 30., 18:42
comments 119

Áttörés a majombűnözés kutatásában!

Egy Balin található templom környékén élő hosszúfarkú makákók rájöttek, hogyan szerezhetnek legkönnyebben élelmet a turistáktól. Elrabolják az értéktárgyaikat, és csak akkor adják vissza, ha ételt kapnak cserébe. Itt egy egész válogatás majombűncselekményekből:

link Forrás

Már évek óta érkeztek beszámolók arról, hogy az Uluwatu templom majmai ilyesmire vetemednek, de a természetben még sosem figyeltek meg hasonló viselkedést. Ezért Fany Brotcorne, a University of Liège főemlőskutatója megvizsgálta, hogyan terjed ez a viselkedésforma.

"Ez egyedi viselkedés, csak itt lehet megfigyelni" - mondta, amiből az következik, hogy tanult viselkedésről van szó.

Négy hónapot tölött majomcsoportok megfigyelésével, természetesen őt magát is sokszor kirabolták közben. A bűnözési ráta azoknak a majombandáknak a körében volt a legmagasabb, amelyek a legtöbb időt töltöttek turisták közelében. Vagyis leginkább egymást figyelve vették fel ezt a szokást. Az is látszott, hogy a fiatal hímek hajlamosak leginkább váltságdíjat szedni.

Később egy másik majomcsoport is a templomhoz költözött, és a többi makákót figyelve ők is a bűn útjára léptek. A kutatás annak megértésében is segíthet, hogyan alakultak ki az emberi kognitív képességek az evolúció során. (New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.