Jared Kushner munkanélküliek segítésére szánt programból épített luxusfelhőkarcolót

külföld
2017 június 01., 11:40
comments 40

Jared Kushner, Donald Trump veje, tanácsadója és mindenese 2015-ben 65 emeletes luxusfelhőkarcolót épített Manhattennel szemközt, Jersey City leggazdagabb környékén. Bár a Hudson folyó partján lévő negyednél kevés felkapottabb van Manhatten túlpartján, Kushner mégis 50 millió dollárnyi kedvezményes finanszírozást kapott egy, a leszakadt, nagy munkanélküliséggel küzdő környékek fellendítését szolgáló szövetségi program, az EB-5 keretéből.

A homokszínű épületet, a Trump Bay Streetet egy, a munkanélküli körzetekbe befektetőket jutalmazó vízumprogramból kreatívan szerzett 50 millió dollárból finanszírozta Jared Kushner
photo_camera A homokszínű épületet, a Trump Bay Streetet egy, a munkanélküli körzetekbe befektetőket jutalmazó vízumprogramból kreatívan szerzett 50 millió dollárból finanszírozta Jared Kushner Fotó: Google Street View

A furfangot leleplező Washington Post megjegyzése szerint amúgy nem Kushner az egyetlen, aki élt ezzel a lehetőséggel, de ez nem von le semmit az érdemeiből. A kedvezményes finanszírozás megszerzéséhez ugyanis nayon kreatívan kellett meghatározni az építési telek környezetét. A Hudson-parti telket ugyanis alapvetően hasonlóan gazdag tömbök veszik körül, ezért kénytelenek voltak helyenként csak egy utca szélességű, ellenben 6 kilométernél is messzebbre nyúló övezetet rajzolni, amelybe így már a város legszegényebb, leszlömösödött gettói is belekerülhettek, ahol már 30 százalék körüli a munkanélküliség.

Kb. úgy, mintha egy budapesti ingatlanfejlesztő a kedvezőbb besorolás érdekében a Rózsadombhoz sorolná a külső-Józsefvárost.

A hatás is ugyanolyan, mintha a Bérkocsis utca lepukkant részein élőknek kéne profitálniuk egy Rózsadombi luxusházból. A Kushner ingatlanához sorolt körzetek lakói valószínűleg még nem is jártak soha a Hudson-parti gazdagnegyedben, így aligha volt hatással életükre az elvileg az ő megsegítésükre szánt 50 millió dollárnak. Pláne nincs esélyük rá, hogy valaha, akár csak egy hónapra is beköltözzenek a Trump Bay Street névre kereszelt luxusingatlanba, ahol egy lakás havi bérleti díja akár havi 4700 dollár is lehet.

Az EB-5 program amúgy némileg hasonlít a magyar letelepedési kötvényekhez: a programban résztvevő külföldiek 500 ezer dolláros befektetéssel letelepedési vízumhoz juthatnak befektetésük helyén, amennyiben ott a munkanélküliségi ráta meghaladja az országos átlag másfélszeresét. A kreatív körzetmeghatározással a Trump Bay Street ilyennek számít, bár valójában három tömbnyi sugarú körzetében csupán 2,6 százalékos, az országos átlag 55 százaléka csupán a munkanélküliség. Kushner száz ilyen, félmillió dollárt befektetni kész gazdag külföldit is talált a projekt finanszírozására, akik így még letelepedési vízumhoz is jutottak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.