Meghalt a szaúdi fegyverkereskedő, aki egykor a világ leggazdagabb embere és egy klasszikus playboy milliárdos volt

2017 június 6., kedd 18:56
102

A nyolcvanas évek elején Adnan Khashoggi lehetett a világ egyik leggazdagabb embere: a szaúdi fegyverkereskedőnek becslések szerint négymilliárd, mai értéken számolva tizenkét milliárd dollárja volt. 

82 éves korában halt meg Londonban. Családja közleménye szerint Parkinson-kortól szenvedett, de fájdalmak nélkül halt meg.   

Khashoggi nemcsak vagyona miatt volt világszerte ismert, hanem fényűző életmódja miatt is. Kastélyok és jachtok sora volt az öve, klasszikus playboy életmódot folytatott, övé volt XIII. Lajos kastélya is Franciaországban. 

Fotó: VALERY HACHE/AFP

A családja most kiemelkedő tehetségű és nagylelkű üzletemberként búcsúzott tőle, de valójában egy vitatott megítélésű fegyverkereskedő volt, aki többek között a hatvanas és hetvenes években hozott tető alá üzleteket Szaúd-Arábia és amerikai cégek, például a Lockheed Martin elődje, a Lockheed Corporation között. 

A nyolcvanas években svájci börtönben is ült, ahova állítólag az ötcsillagos Schweizerhof Hotelből szállították a kosztját. Azzal vádolták, hogy az egykori Fülöp-szigeteki elnök, Ferdinand Marcos  vagyonát segített elrejteni. Végül felmentették, nem adták ki az Egyesült Államoknak. 

Egy időben övé volt a világ legnagyobb jachtja, a 86 méteres Nabila, ami egy James Bond-fimben, a Soha ne mondd, hogy sohában is szerepelt. De amikor anyagi nehézségei támadtak a cégbirodalmával, a jachtot a brunei szultánnak adta, aki pedig Donald Trumpnak adta el. 

1997-ben egy francia bíróság 1,6 millió dollár megfizetésére ítélte, mert még a nyolcvanas években 37 nagyértékű festményt csempészett be az országba az Egyesült Államokból magángépén. 

Kétszer házasodott, de a sajtóban gyakran emlegették, hogy fenntartott egy tizenegy fős háremet is magának. Ezen kívül azért is szerepelt a hírekben, mert Khashoggi volt Lady Diana partnerének, Dodi Fayednek a nagybátyja is. (BBC, Daily Mail)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt