Spontán tüntetés szervezésével vádolnak egy érettségiző fiatalt

jog
2017 június 06., 12:37
comments 166

A Magyar Helsinki Bizottság blogján jelent meg egy beszámoló arról, hogy az idén érettségiző Simon Botondot spontán tüntetés szervezésével gyanúsítanak meg. 

A fiatal rendszeresen részt vett a közelmúlt tüntetésein, ott volt április 13-án a Kossuth térre is, amikor Gulyás Márton és Varga Gergő ellen hozott ítélet miatt gyűltek össze emberek. A Simont képviselő Helsinki Bizottság posztja szerint Simon eredetileg nem is tervezett aznap tüntetni, de az ítélet miatt úgy döntött, hogy utcára megy. 

Sokan mások is hasonlóan döntöttek, és spontán vonulás kezdődött, előbb a Nyugatihoz, majd az Oktogonra mentek át az emberek. Az Oktogonon megafonba beszédeket is mondtak, ekkor Simon is felszólalt. Egyperces beszédében azt javasolta, hogy vonuljanak a tértől mintegy százméterre lévő Terror Házához, mivel az egy szimbolikus helyszín. 

Az emberek át is vonultak, még pár órán át folytatódott a tüntetés, Simon viszont éjfélkor hazaindult: a Blahán szállt fel az éjszakai buszra. Sokáig nem jutott, pár megállóval később egy rendőrautó állította meg a buszt, és Simont igazoltatták a buszon. Pár nappal később idézést kapott a XIII. kerületi Rendőrkapitányságtól gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértésnek gyanúja miatt. 

Mint a szabálysértési tárgyaláson kiderült, Simont a beszéde után valószínűleg követte egy civil ruhás rendőr, és azért kérte az igazoltatást, mert gyanúja szerint a fiatal gyülekezési joggal való visszaélést követett el. 

A lap cikke szerint a tárgyaláson a helsinkis Tóth Balázs képviselte Simont, aki arról beszélt, hogy nincs szó gyülekezési joggal történő visszaélésről, mivel itt spontán gyülekezés történt Gulyásék ellen meghozott ítélet miatt, ennek pedig fogalmilag nincs szervezője. Tóth érvelése szerint azt pedig nem lehet szervezői magatartásnak tekinteni, ha valaki egy órák óta tartó békés demonstráció és vonulások után azt javasolja, hogy menjenek odébb száz métert. A Helsinki véleménye szerint az eljárást szabálysértés hiányában meg kell szüntetni a fiatal, szabálysértést korábban nem elkövető Simonnal szemben.

A Helsinki posztja így zárul:

„Az ügyben nem az az érdekes, hogy úgy tűnik, civil ruhás rendőrök tényleg követnek tüntetőket, mert az lehet jogszerű is. A kérdés inkább az, hogy miért kell ennyit hatósági energiát elfecsérelni egy olyan „szabálysértési ügyre”, amely során nyilvánvalóan nem történt semmiféle kihágás. (Az előadóként eljáró rendőr egyébként teljesen szakszerűen járt el a tárgyaláson, a bizonyítási eljárás jelenleg folyamatban van.) Mégis mi végre ez a buzgalom, csak azért, mert valaki egy spontán, békés tüntetésen annyit javasolt, hogy több kilométeres vonulás után menjenek még 100 métert egy szerinte politikailag szimbolikus hely elé?” (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.