Függetlenségi népszavazást rendeznek az iraki Kurdisztánban

külföld
2017 június 07., 18:40

Miközben Szaúd-Arábia és társai éppen teljesen elszigetelik a legnagyobb térségbeli amerikai tengerészeti támaszpontnak otthont adó Katart, az ISIS pedig új frontot nyitott Iránban, amely ezután valószínűleg teljes erejét bevetve száll majd harcba velük, ezzel megtámogatva az éppen az Irán elleni fellépés szigorításán dolgozó Egyesült Államokat, amelyik pont összeveszőben van történelmileg legfontosabb térségbeli szövetségesével, Törökországgal, ami nem nézi jó szemmel, hogy az amerikaiak azokat a kurdokat támogatják Szíriában, akiket Törökországban terroristának tartanak, az iraki kurdok elérkezettnek látták a pillanatot arra, hogy népszavazást írjanak ki autonóm régiójuk függetlenségéről.

Iraki kurd peshmerga harcosok Kirkuk egyik előretolt helyőrségében.
photo_camera Iraki kurd peshmerga harcosok Kirkuk egyik előretolt helyőrségében. Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Hemin Havrámi, aki az iraki Kurdisztán elnökének, Maszúd Barzáninak a közvetlen munkatársa, a Twitteren tette közzé, hogy szeptember 25-én népszavazást tartanak a függetlenségről. A hírt a kurdok tévéje, a Rudav is megerősítette, a népszavazás napjáról tudósításuk szerint Barzáni a többi kurd párttal egyeztetve döntött.

Hosjar Zebari magas rangú kurd tisztségviselő, volt iraki pénzügyminiszter még áprilisban közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy az iraki kurd vezetés még az idén megtartja a kurdisztáni régió függetlenségéről szóló népszavazást, hogy önrendelkezésével kapcsolatban a lehető "legjobb megállapodást" érhesse majd el az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet felett aratott győzelem után.

Hogy ez miért kavarhat mindent végképp össze? A kurdok jelenleg négy szomszédos állam, Szíria, Törökország, Irak és Irán területén élnek, egy tömbben, de államhatárok által szétszaggatva. Irakban a 2003-as háború után gyakorlatilag is kivívták az autonómiát, Szíriában a polgárháború alatt szintén de facto autonómmá váltak. Ha az iraki Kurdisztán ténylegesen függetlenné válna, az nagy lökést jelentene a törökországi kurdok szakadár mozgalmának, egyben felvetné a szíriai, de facto autonóm kurd területek csatlakozását is. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.