A fiatal brit szavazókon múlik a váratlan eredmény a mai brit választásokon

Az utolsó brit közvélemény-kutatások szerint mégis bejöhet Theresa May brit miniszterelnök húzása, aki látva nagy előnyét, előrehozott választásokat írt ki, hogy még nagyobb többségbe kerüljön a brit parlamentben. A David Cameron lemondása után hatalomra került May úgy számolt, hogy egy nagy győzelemmel legitimálhatja saját politikáját, és egyben marginalizálhatja a keményvonalasabb Brexit-híveket pártján belül, ami jelentősen növelné politikai mozgásterét.

Ugyan több kutatás azt mutatta, hogy egyre szűkebb a konzervatív Tory párt előnye a Munkáspártal szemben, az ICM nevű közvéleménykutató utolsó felmérése szerint a választás napján 12 százalékpontos előnye van a konzervatívoknak: a szavazatok 46 százalékát szerezhetik meg a Munkáspárt 34 százalékra várt eredményével szemben. A Telegraph összesítése szerint 43-36,5 lehet az állás a választás napján.

David Cameron két éve 7 százalékponttal nyert. A brit választási rendszer sajátossága, hogy csak egyéni képviselők vannak, akiket relatív többséggel választanak meg, ezért a parlamenti arányok sokkal erőteljesebben változnak. Ha a Tory párt néhány százalékponttal növeli előnyét a két évvel ezelőtti választásokhoz képest, akkor akár 45 képviselői hellyel is növelhetik többségüket.

Most épp így néz ki a valószínű végeredmény:

Persze a brit közvélemény-kutatók híresen pontatlanok voltak az utóbbi néhány választáson – sem Cameron győzelmének nagyságát, sem a Brexit-szavazást nem találták el –, ezért ezt még nem kell készpénznek venni.

Nagyon sok múlik a fiatal választók részvételi hajlandóságán: a 18-24 évesek között Corbyn 66-23-ra, a 24-33 évesek körében 47-33-ra vezet May-szemben. Csakhogy ez a két korcsoport lényegesen kevésbé aktív a választásokon, mint az öregebb, konzervatívabb szavazók.

Végül egy fontos ábra, ami sok mindenre magyarázatot ad: minél sikeresebb volt a helyi fociklub a 2016-2017-es szezonben, annál kevésbé szavaztak a britek a Brexitre. Az összefüggés igen erős.