Juncker a Magyar Nemzetben: Túl sok ideig hagyatkoztunk mások katonai erejére

külföld
2017 június 08., 05:52
comments 252
photo_camera Fotó: FREDERICK FLORIN

Az Európai Bizottság elnöke publicisztikája a Magyar Nemzet csütörtöki számában jelent meg. Jean-Claude Juncker a közös európai védelmi politika miatt ragadott tollat, és arról ír, hogy az unió nagy árat fizethet azért, ha továbbra is széttagoltan igyekszik megvédeni állampolgárait: 

"Míg az EU-ban 178 különböző fegyverrendszer van, addig az Egyesült Államokban mindössze harminc. Európában több a helikoptergyártó, mint ahány felvevőpiacot biztosítani képes ország létezik. Megengedjük magunknak azt a luxust, hogy 17 különböző harckocsitípusunk legyen, miközben az Egyesült Államok remekül elboldogul egyetlen modellel."

Juncker szerint a védelmi-biztonsági együttműködés hiánya akár évi 100 milliárd euró pluszköltséget is róhat a tagállamok nyakába, miközben rengeteg előny származhatna abból, ha az országok megosztanák egymással harci járműveiket, ha azonos szabvány szerint gyártott lőszereket használnának és közös katonai célú kutatásokat, fejlesztéseket folytatnának - ezért tett javaslatot az Európai Bizottság az Európai Védelmi Alap létrehozására. A szorosabb védelmi integráció, folytatja Juncker, kiegészíti a közösség NATO-val folytatott együttműködését, utóbbi azonban önmagában kevés:

"A NATO-val folytatott együttműködésünk mindazonáltal már nem használható meggyőző alibiként az önálló európai erőfeszítésekkel szembeni érvelés során. Túl hosszú ideig hagyatkoztunk mások katonai erejére. Most kell megragadnunk az alkalmat arra, hogy kezünkbe vegyük saját biztonságunkat."

A bizottsági elnök szerint a kontinens vezetői ezzel tartoznak az európai polgároknak, a szorosabb védelmi együttműködés elsősorban az ő akaratukat tükrözi: az európaiak háromnegyede támogatja ugyanis a közös  biztonság- és védelempolitikát. Ennek jelentőségéről Magyari Péter írt a héten részletes elemzést. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.