Lesz európai ügyészi hivatal, csak Magyarország nélkül

külföld
2017 június 8., 11:51
comments 215

Megerősített együttműködés keretében húsz uniós tagállam létrehozza az európai ügyészi hivatalt (EPPO – European Public Prosecutor's Office) a résztvevő országok igazságügyi minisztereinek csütörtöki döntése értelmében. Az európai ügyészi hivatal nyomozói vizsgálódhatnak az EU-s források felhasználásával kapcsolatos csalások és a határon átnyúló áfacsalások ügyében.

Akik kimaradnak:

 • Magyarország
 • Lengyelország
 • Hollandia
 • Svédország
 • Málta
 • Dánia
 • Írország
 • és természetesen a fél lábbal már kint álló Nagy-Britannia.

Korábban Ausztria és Olaszország is ellenkezett a hivatal felállításával szemben, de ők végül inkább a csatlakozás mellett döntöttek. 

Persze hosszú távon valószínűleg meg fog változni Magyarország és Lengyelország véleménye, az igazságügyi biztos, a cseh Vera Jourova ma arról beszélt, hogy a jövőben az európai ügyészséghez való csatlakozáshoz köthetik az EU-s források kifizetését. A kijelentés a 2021-től kezdődő uniós pénzszórási ciklusra vonatkozik.

Nem csak a pénzről van szó, hanem az adófizetők bizalmáról. Nagyon is logikus, hogy azok az országok, amelyekbe óriási mennyiségű uniós pénz áramlik, az uniós ügyész hatásköre alatt legyenek

– mondta Jourova.

Az EU mostani, lisszaboni alapszerződése vezette be a megerősített együttműködés intézményét. Eszerint a tagállamok szűkebb csoportja bármilyen ügyben kezdeményezhet szorosabb együttműködést, és csatlakozni is lehet ezekhez, ha a belépni kívánó tagállam megfelel a feltételeknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt