Lesz európai ügyészi hivatal, csak Magyarország nélkül

külföld
2017 június 08., 11:51
comments 215

Megerősített együttműködés keretében húsz uniós tagállam létrehozza az európai ügyészi hivatalt (EPPO – European Public Prosecutor's Office) a résztvevő országok igazságügyi minisztereinek csütörtöki döntése értelmében. Az európai ügyészi hivatal nyomozói vizsgálódhatnak az EU-s források felhasználásával kapcsolatos csalások és a határon átnyúló áfacsalások ügyében.

Akik kimaradnak:

  • Magyarország
  • Lengyelország
  • Hollandia
  • Svédország
  • Málta
  • Dánia
  • Írország
  • és természetesen a fél lábbal már kint álló Nagy-Britannia.

Korábban Ausztria és Olaszország is ellenkezett a hivatal felállításával szemben, de ők végül inkább a csatlakozás mellett döntöttek. 

Persze hosszú távon valószínűleg meg fog változni Magyarország és Lengyelország véleménye, az igazságügyi biztos, a cseh Vera Jourova ma arról beszélt, hogy a jövőben az európai ügyészséghez való csatlakozáshoz köthetik az EU-s források kifizetését. A kijelentés a 2021-től kezdődő uniós pénzszórási ciklusra vonatkozik.

Nem csak a pénzről van szó, hanem az adófizetők bizalmáról. Nagyon is logikus, hogy azok az országok, amelyekbe óriási mennyiségű uniós pénz áramlik, az uniós ügyész hatásköre alatt legyenek

– mondta Jourova.

Az EU mostani, lisszaboni alapszerződése vezette be a megerősített együttműködés intézményét. Eszerint a tagállamok szűkebb csoportja bármilyen ügyben kezdeményezhet szorosabb együttműködést, és csatlakozni is lehet ezekhez, ha a belépni kívánó tagállam megfelel a feltételeknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.