Putyin egy totál kamu videóval verte át Oliver Stone-t a híres interjúfilmben

külföld
2017 június 20., 15:18
comments 142

Vlagyimir Putyin orosz elnök szavahihetőségéről, illetve Oliver Stone újságírói-dokumentumfilmes-oknyomozói képességeiről egyformán sokat árul el egy most kirobbant botrány. Az összeesküvélmélet-hívő és terjesztő amerikai rendező  a napokban mutatta be Putyin-interjúk című kábeltévés minisorozatát, ami pont az, amit a címe sugall: négy órányi beszélgetés az orosz elnökkel.

A széria már eleve elég nagy vihart kavart, hiszen kritikusai szerint Stone az első részekben az orosz diktátor mikrofonállványaként funkcionált. Ehhez képest most a harmadik résszel kapcsolatban tört ki jókora kamuhírbotrány.

Amint az az epizód előzetesében is látható, Putyin egy adott ponton előhúz egy Iphone-t, amin megmutat az amerikainak egy harci helikopterről készült felvételt, ami Putyin és a film állítása szerint az orosz légierő egyik ISIS-ellenes bevetését mutatja a szíriai háborúban.

Csakhogy ez sajnos hazugság

A még a Youtube-on is megtekinthető felvétel a valóságban jó pár éves, 2009-ben készült, és nem az orosz, hanem az amerikai légierő egyik bevetésén készült: két Apache helikopter támadja rajta az amerikai gyalogosoknak csapdát állító tálib erőket Afganisztánban. A videó a legkevésbé sem titkos ráadásul, 2013-ban tették ki a military.com oldalra.

Külön érdekesség, hogy a Putyin által megmutatott videónak kamu orosz hangsávja van. Miközben a Youtube-on elérhető a military.com-ra is kitett videónak egy olyan változata, ami alá orosz nyelvű katonai kommunikáció hangjait keverték.

link Forrás

És hogy megtudd, milyen az a Putyin-humor: a csalás leleplezői szerint még az utólag a videó alá kevert orosz nyelvű szöveg sem az orosz hadsereg kommunikációja, hanem az orosz szakadárok ellen küzdő ukrán hadsereg egymás közti, orosz nyelvű beszélgetésének felvétele Donbászból. 

A csalást az orosz oknyomozó bloggerekből álló Confict Intelligence Team (CIT) nevű csoport fedezte fel. 

link Forrás

A tippet köszönjük Gáspárnak!

(via Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.