Kutatók amellett érvelnek, hogy csak 70 éves kor fölött kezdődik ma már az öregkor

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az alapján kéne meghatározni az öregkor határát, hogy várhatóan hány évet élnek egyes országokban az emberek. Ez alapján pedig a XXI. század fejlett országaiban az öregkort 70 éves kortól lenne érdemes számítani, nem pedig 60-tól. Ezt állítják legalábbis a Stony Brook University kutatói. 

A kutatásuk másik fontos megállapítása egy előrejelzés, mely szerint az Egyesült Államokban, Kínában és Németországban is meg fog állni a század végéig a társadalom elöregedésének folyamata. Ez a tendencia jelenleg komoly aggodalmat okoz számos ország számára, hiszen a csökkenő születésszámok és a növekvő várható élettartamok miatt félő, hogy egyre kevesebb aktív munkakeresőre fog jutni egyre több idős ember. 

Az ENSZ adatbázisaira épített előrejelzésük szerint ezek a folyamatok 2040-ben érhetnek a csúcsra Németországban és 2070-ben Kínában. És mint írták, a várható élettartam növekedésével nőhet az egészségesebben, jó kognitív képességek birtokában élt évek száma is, ehhez pedig alkalmazkodhat a társadalom is. 

A jelenlegi populációs előrejelzések ugyanis 65 év körül szokták meghúzni a határt, ami fölött már nem számolnak tevékeny résztvevőként az emberekkel. De ahogy nő a várható élettartam, nő az az időpont is, amíg az emberek produktívak, aktívak és egészségesek lehetnek, érvelnek a kutatók. (Quartz)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.