Kutatók amellett érvelnek, hogy csak 70 éves kor fölött kezdődik ma már az öregkor

életmód
2017 június 23., 09:58
comments 99

Az alapján kéne meghatározni az öregkor határát, hogy várhatóan hány évet élnek egyes országokban az emberek. Ez alapján pedig a XXI. század fejlett országaiban az öregkort 70 éves kortól lenne érdemes számítani, nem pedig 60-tól. Ezt állítják legalábbis a Stony Brook University kutatói. 

A kutatásuk másik fontos megállapítása egy előrejelzés, mely szerint az Egyesült Államokban, Kínában és Németországban is meg fog állni a század végéig a társadalom elöregedésének folyamata. Ez a tendencia jelenleg komoly aggodalmat okoz számos ország számára, hiszen a csökkenő születésszámok és a növekvő várható élettartamok miatt félő, hogy egyre kevesebb aktív munkakeresőre fog jutni egyre több idős ember. 

Az ENSZ adatbázisaira épített előrejelzésük szerint ezek a folyamatok 2040-ben érhetnek a csúcsra Németországban és 2070-ben Kínában. És mint írták, a várható élettartam növekedésével nőhet az egészségesebben, jó kognitív képességek birtokában élt évek száma is, ehhez pedig alkalmazkodhat a társadalom is. 

A jelenlegi populációs előrejelzések ugyanis 65 év körül szokták meghúzni a határt, ami fölött már nem számolnak tevékeny résztvevőként az emberekkel. De ahogy nő a várható élettartam, nő az az időpont is, amíg az emberek produktívak, aktívak és egészségesek lehetnek, érvelnek a kutatók. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.