Vannak, akik ma fenyegetést látnak a határok nélküli Európában

Több 444 videó?
Szeretném
Joachim Gauck elnöksége után is aktív, idén áprilisban például egy berlini vasútállomáson meleg ételt osztott a hajléktalanoknak.Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

A világ 97 országából érkezett 708 diák vehette át mester- vagy doktori diplomáját, illetve egyéb képzésekről szóló oklevelét a CEU idei diplomaosztóján, melyen az eddigi hagyományoktól eltérően az egyetem alapítója, Soros György nem vett részt. Részt vett viszont a volt német elnök, a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi múltjának feltárásában maradandó érdemeket szerzett Joachim Gauck, a CEU Nyílt Társadalom díjának idei kitüntetettje.

Gauck beszédében arra biztatta a frissen diplomázottakat, hogy "aktívan vegyenek részt a vitákban és egy olyan egyesült Európa felépítésében, ami nagyra becsüli a szabadságot és a nyitotságot, és ezeket felelősséggel ülteti a gyakorlatba". Gauck szép szavakkal szólt Magyarország polgárairól, akik "vágytak a szabadságra és küzdöttek is érte", és akik között ma vannak, akik úgy érzik, hogy ez a szabadság veszélyben van. A rendszerváltás időszakára utalva azt mondta, hogy "akkoriban egy határok nélküli Európára vágytunk", ám mostanra lettek olyanok, akik "ezt a nyitotságot fenyegetőnek érzik".

Az ünnepségen fellépett a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmben is szereplő kórusa, az egyetem rektora, Michael Ignatieff pedig arról beszélt, hogy hite szerint "már ráléptünk a megoldáshoz vezető útra" az egyetem további sorsának kérdésében.