A jegybank bíróságra megy, hogy elérjék, a kormány ne szólhasson bele a munkájukba

külföld
2017 június 27., 14:37
comments 22

Dél-Afrika jegybankja jogi lépést indított a kormány ellen, mert úgy látják, hogy a kormányzat megpróbálja felhígítani a jegybank inflációs célkövető mandátumát, ami szerintük azonnali és káros hatással járna az ország számára. 

A jegybank helyettes kormányzója, Kuben Naidoo szerint bármilyen kormányzati lépés, ami elmozdulást jelent az inflációs célkövetési rendszertől, gátolna az intézmény lehetőségét, hogy végezzék a munkájukat, és ártana a gazdaság növekedésének és a munkahelyteremtésnek is.  

A pereskedésre azután kerül sor, hogy az ügyészséget vezető Busisiwe Mkhwebane felszólította a jegybankot, hogy engedjék esni a rand árfolyamát, elengedve ezzel az inflációt, nagyobb mozgásteret biztosítva így a kormánynak. 

Naidoo szerint viszont a jegybank erősen másképp gondolkodik ebben a kérdésben, és szerintük az árstabilitás a fejlődés alapja. 

Az egyre nagyobb botrányokkal övezett dél-afrikai elnök, Jacob Zuma kritikusai szerint ez csak egy újabb kísérlet a jegybank függetlenségének letörésére, miután ez már megtörtént a pénzügyminisztériummal, az ügyészséggel és az adóhatósággal. Miután az ügyészség javaslata kiszivárgott, a rand árfolyama 1,5 százalékot esett a dollárhoz képest. 

Az ügyészséget vezető Mkhwebane tavaly októberben került a posztjára, Zuma szövetségesének számít. Elődje, Thuli Madonsela szakmailag elismert volt korrupcióellenes intézkedései miatt. Utolsó munkája az volt, hogy megjelentetett egy részletes jelentést arról, hogy hogyan foglalták el az államot Zuma köréhez közeli üzleti körök. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.