A jegybank bíróságra megy, hogy elérjék, a kormány ne szólhasson bele a munkájukba

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Dél-Afrika jegybankja jogi lépést indított a kormány ellen, mert úgy látják, hogy a kormányzat megpróbálja felhígítani a jegybank inflációs célkövető mandátumát, ami szerintük azonnali és káros hatással járna az ország számára. 

A jegybank helyettes kormányzója, Kuben Naidoo szerint bármilyen kormányzati lépés, ami elmozdulást jelent az inflációs célkövetési rendszertől, gátolna az intézmény lehetőségét, hogy végezzék a munkájukat, és ártana a gazdaság növekedésének és a munkahelyteremtésnek is.  

A pereskedésre azután kerül sor, hogy az ügyészséget vezető Busisiwe Mkhwebane felszólította a jegybankot, hogy engedjék esni a rand árfolyamát, elengedve ezzel az inflációt, nagyobb mozgásteret biztosítva így a kormánynak. 

Naidoo szerint viszont a jegybank erősen másképp gondolkodik ebben a kérdésben, és szerintük az árstabilitás a fejlődés alapja. 

Az egyre nagyobb botrányokkal övezett dél-afrikai elnök, Jacob Zuma kritikusai szerint ez csak egy újabb kísérlet a jegybank függetlenségének letörésére, miután ez már megtörtént a pénzügyminisztériummal, az ügyészséggel és az adóhatósággal. Miután az ügyészség javaslata kiszivárgott, a rand árfolyama 1,5 százalékot esett a dollárhoz képest. 

Az ügyészséget vezető Mkhwebane tavaly októberben került a posztjára, Zuma szövetségesének számít. Elődje, Thuli Madonsela szakmailag elismert volt korrupcióellenes intézkedései miatt. Utolsó munkája az volt, hogy megjelentetett egy részletes jelentést arról, hogy hogyan foglalták el az államot Zuma köréhez közeli üzleti körök. (Financial Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.