Ettől helyben leívsz: legközelebb a horgászokra megy rá a kormánykampány

belföld
2017 július 03., 18:08
comments 238

Gyorsan ellövöm a szenzációt: olyan kormányzati kommunikációs brosúrát tartok a kezemben, ami nem hemzseg a nettó hazugságoktól, sőt nagy vonalakban szinte végig többé-kevésbé igazat ír!

Újfajta kommunikációba kezd a kormány: mostantól a választásokig egymás után fognak különböző társadalmi csoportokat megszólítani, méghozzá speciálisan nekik készült brosúrákkal és egyéb anyagokkal. A sorban - a kívülálló számára talán meglepő módon - a horgászok az elsők. Most lapoztam át azt a fent emlegetett 16 oldalas brosúrát, amit a Magyar Országos Horgász Szövetség lapjába, a Magyar Horgászba fűzve juttatnak el a célcsoportnak.

A horgászok kiválasztása maximum kapásból tűnhet irracionális vagy vicces lépésnek. Egyrészt durván 400 ezres embertömegről van szó, túlnyomó részben választópolgárokról, plusz ugye a családtagok. A horgászok ráadásul nagyrészt férfiak, vagyis a családon belül jellemzően számít a véleményük. Így durván egymillió olyan állampolgárról beszélünk, akiket a kormány a hobbijukkal tud potenciálisan megfogni.

Magában az új horgászbrosúrában összességében az a legviccesebb, hogy a máskor durva, cinikus és vérlázító propaganda milyen unalmassá és fantáziátlanná válik, amint nem kell hazudnia, mert véletlenül többé-kevésbé igazat kommunikál. 

Még egy kis háttér, mielőtt rákanyarodnánk a konkrét brosúra elemzésére:

A nemhorgászokat talán sokkoló meglepetésként éri, de létezik olyan terület, ahol a Fidesz 2010. óta nemcsak rombolt és károkat okozott, hanem értelmes ötletekkel állt elő, még akkor is, ha a megvalósítás néhol fideszesre sikerült is. Az egész pecareform kezdeményezője a színfalak mögött Áder János köztársasági elnök és fanatikus keszeghorgász volt, az elkészült javaslatok megszavazását pedig az elnök embere, Szűcs Lajos fideszes képviselő lobbizta ki a Parlamentben. A reformok legfontosabb eredményeként a természetes vizeken megszüntették a kereskedelmi halászatot, átalakították és jelentősen egyszerűsítették a horgászengedélyek kiváltását, szigorították az orvhorgászat büntetését - ezeket a lépéseket lényegében minden horgász pozitívan fogadta  -, illetve a MOHOSZ kezébe adták a legtöbb horgászható víz halászati jogait - amit már sokkal kevésbé fogadott egyöntetű lelkesedés. 

De nézzük végre, hogy milyen füzettel támad a kormány a pecásokra!

A semleges hangulatú címlapot a Magyarország erősödik felirat uralja, alatta egy nyurgaponty, egy fárasztó horgász, egy citromgerezd és egy domolykó kettőse, illetve egy kislányával spiccbotozó apa fotójával.

A Névtelen Propagandisták érezhetően azt az elvet vallották, hogy a legfontosabb a jó utolsó benyomás, ezért rögtön a brosúra legelső közcímében elsütötték az egész kiadvány legdurvább, sőt egyetlen igazi dezinformációját. A fedlap után a második oldalon ugyanis ezzel kezdődik maga a szöveges rész:

A HORGÁSZOKÉ AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB CIVIL SZERVEZETE

Ez nem nettó hazugság, sőt marketingmagyarul akár még igaz kijelentésnek is minősíthető, csak éppen nem említenek meg egy fontos elemet, ami azért eléggé szépen árnyalja a Mohosz civilségét. Méghozzá azt, hogy a MOHOSZ elnökének egy aránylag befolyásos kormánypárti képviselőt, a vonatkozó törvényt is benyújtó Szűcs Lajost választották meg, olyan közvetlen politikai pórázra fűzve a szövetséget, amit még a kommunisták sem tettek meg. Mindezt azzal párhuzamosan, hogy a korábbinál is központosítottabb struktúrát létrehozva jelentősen megerősítették a Mohoszt, egy rejtett törvénymódosítással nekik juttatva szinte az összes hazai pecázható víz halászati jogát. A horgászpletykák szerint a szektorba érkező EU-pénzek területén is döntő szava lesz a szövetségnek, de a kormány is a MOHOSZ-on keresztül osztotta szét nemrég a horgászat támogatására szánt költségvetési pénzt. Szóval a MOHOSZ persze alapvetően és eredetileg civil szervezet, ami bőszen halad a teljesen direkt kormányzati irányítás felé.

Ettől - és a műfaj elkerülhetetlen túlzásaitól eltekintve ezen az első szöveges oldalon a többi információ nagy vonalakban igaz. 

A Következő oldalon a kislányával keszegező fiatal apa totálisan életidegen fotója felett a

Megvédjük a hazai vizek élővilágát

szlogen olvasható, ami kábé annyira releváns, mint a 

Megállítjuk az északi szelet és az öregkori ráncosodást

kampányígéret lenne. Az igaz, hogy a Fidesz-kormány hozott törvényt az inváziós állafajok, így az idegenhonos halak ellen, de ez nem saját ötlet volt, hanem egy EU-rendelet következménye. Az Unió neve, hogy, hogy nem, mégis hiányzik a lapról. 

A következő oldalpáron nem hazugságok, hanem amúgy igaz, de a lényeget nem igazán érintő kampányszövegek olvashatók arról, hogy a kormány 2014. óta milyen eszközökkel segítette a MOHOSZ-on keresztül a halőrzést. Amit én horgászként tapasztalok, az az, hogy 2014. óta egyszer sem ellenőriztek azon a legkurrensebbnek számító Duna-szakaszon, ahová a területi engedélyem szól, se új egyenruhában, sem meztelenül.

Eddig tartott a kiadvány horgászok számára releváns része, pedig csak a 9. oldalról lapoztunk éppen tovább a 16 oldalas füzetben, de innen töltelékanyagok jönnek. 

Előbb az étkezési hal áfacsökkentését ünnepli a brosúra 2 oldalon. Utána egy oldalt kapott a bajai és tiszai halászlé hungarikummá emelése. Ezen az oldalon két furcsaság is található. Az egyik az, hogy a hungarikumokat többek között egy vízből éppen kiugró idegenhonos amerikai fekete sügérrel illusztrálták, a másik az, hogy egy előző fotón egy darab sült hal látható.

Utána jön még egy kis versenyhorgászati eredménylista, egy tényleg totál érdektelen és ide nem tartozó szöveg a minőségi magyar hal védjegyről, ami mégis csak nem is létezik, csak tervezik, majd jön egy összefoglaló lista az eddig elhangzottakról, a hátoldalon pedig egy személyesadat-gyűjtő kérdőív, aztán lehet is menni balinozni.

Amit most végignyálaztunk, az virtigli választásikampány-kiadvány, amiben egy politikai erő egy általa favorizált választói csoportot szólít meg speciálisan nekik szóló üzenettel. Ezzel nem is lenne semmi baj, főleg, hogy mint végigvettük, a füzetben a műfajához képest meglepően sok a releváns információ és relatíve kevés a csúsztatás. De ez attól még egy tőrőlmetszett kampányanyag, amit mi fizettünk ki közpénzből a Fidesz helyett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.