Tízmillió dolláros kártérítést és hivatalos bocsánatkérést kap Kanadától egy volt guantanamói fogoly

külföld
2017 július 04., 20:41
comments 67
A Pentagon 2010-ben hozta nyilvánosságra ezt a felvételt a kiskamasz Omar Khadrról, aki éppen egy barkácspokolgépet állít össze. Khadrt 2012-ben, Afganisztánban fogták el, 2012-ig Guantanamón tartották fogva, megfosztva alkotmányos jogaitól. A kanadai Ottawa szövetségi állam egy peren kívül egyezség keretében most tízmillió dollár kártérítést fizet neki.
photo_camera A Pentagon 2010-ben hozta nyilvánosságra ezt a felvételt a kiskamasz Omar Khadrról, aki éppen egy barkácspokolgépet állít össze. Khadrt 2012-ben, Afganisztánban fogták el, 2012-ig Guantanamón tartották fogva, megfosztva alkotmányos jogaitól. A kanadai Ottawa szövetségi állam egy peren kívül egyezség keretében most tízmillió dollár kártérítést fizet neki. Fotó: -/AFP

Tízmillió kanadai dollár, ~2,1 milliárd forint kártérítést fizet a kanadai kormány Omar Khadrnak, akitől még hivatalosan bocsánatot is fognak kérni, jelentette a Reuters. Khadrt 15 éves korában, Afganisztánban fogták el az amerikai katonák egy tűzharc után. Khadr akkor bűnösnek vallotta magát abban, hogy megölt egy amerikai szanitécet.

A kor szokásainak megfelelően ellenséges harcosnak minősítették és a guantanamói katonai táborba küldték. Itt a kanadai titkosügynökök is kihallgatták, akik aztán értesüléseiket az amerikai kormánnyal is megosztották. Ezzel a kanadai legfelsőbb bíróság 2010-es ítélete szerint megsértették a jogait.

Khadr tíz évet töltött Guantanamón, mielőtt 2012-ben Kanadába szállították volna, hogy ott töltse le büntetése hátralevő részét. Kanadában már megillették az alkotmányos jogok, így 2015-ben, óvadék ellenében szabadulhatott. Ezután perelte be Ottawa szövetségi államot az emberi jogai megsértésére hivatkozva. A perben 20 millió dollárt követelt, végül peren kívül egyezett bele a tízmillió dolláros kártérítésbe és a hivatalos bocsánatkérésbe.

Khadrt egyébként apja, az al-Kaida egyik prominens tagja vitte magával Afganisztánba, ahol bombagyárosnak tanult, amikor az amerikai csapatok rajtaütöttek a csapatán. Apja egy évvel később, a pakisztáni hadsereggel vívott csatában vesztette életét. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.