A Szentszék kimondta: nem lehet gluténmentes ostyával áldozni szentmisén

Megszokhattuk, hogy az utóbbi időben váratlannál váratlanabb hírek jönnek a Vatikánból, most itt az újabb csavar: a vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció kimondta, lehet-e gluténmentes vagy génmódosított ostyát fogyasztani áldozáskor.

Fotó: -/AFP

A katolikus szentmise liturgiájának kulcspillanata az áldozás, amikor a hívő kovásztalan kenyeret, hétköznapi nyelven szólva ostyát vesz a szájába, illetve teszi a pap a nyelvére. Az ostyát megbízható helyről kell beszerezni, a Vatikánnak egyáltalán nem tetszik, hogy ma már boltban "vagy akár az interneten" is lehet ostyát venni (miközben erre van az egyháznak saját boltja).

A Kongregációt vezető kardinális kimondta:

  • nem lehet gluténmentes az ostya, muszáj, hogy valamennyi protein legyen benne,
  • cukrot vagy gyümölcsöt hozzáadni gyakorlatilag bűn,
  • csak kiváló emberi kvalitású készítőktől lehet beszerezni, viszont
  • az nem probléma, ha az ostya készítéséhez használt liszt génmódosított búzából készül.

(Guardian)

UPDATE

Levelet kaptunk az ELTE BTK Vallástudományi Központ Liturgiatörténeti Kutatócsoportjának munkatársától, Varga Benjámintól. Ő néhány fontos észrevétellel árnyalta a fent leírtakat.

Egyrészt a kongregáció körlevele csak azt rögzítette, ami eddig is így volt – inkább csak figyelmezteti az egyházmegyéket, hogy figyeljenek oda az elvileg mindenki által ismert szabályokra. A hivatalos, érvényes, aktuális kánonin szabályok itt érhetőek el. Másrészt a gluténérzékenyeket sem hagyja az egyház az út szélén: őket nem ostyával, hanem kehelyből áldoztatják.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.