Az igazi hungarikum: társasházi háború robbant ki egy játszótér miatt, amit váratlanul egy kamu lovagrendi állam nyert meg

háború
2017 július 11., 14:20
comments 186

Egy társasházi közgyűléseken a pénzügyekről még úgy-ahogy racionális vitákat lehet folytatni, de ha véletlenül valaki felhozza a kutyák, a gyerekek vagy a dohányzás kérdését,

egészen biztosan elszabadul a pokol.  

Olvasónk egy olyan évek óta zajló háborúba avatott be bennünket, ahol a szemben álló felek egészen lényegtelen kérdésekben is képesek voltak egészen egy kamu lovagrendi államig elmenni, nehogy a szomszédoké legyen az utolsó szó. A pereskedéstől az állami sírgondozás legtetejéig eljutó vita pedig nem kevesebben robbant ki, mint egy játszótéren.

Példamutató kezdeményezés

Május végén az egyik siófoki társasház lakói meglepődve értesültek arról, a város vezetése egyhangúlag megszavazott egy javaslatot, miszerint a társasház költségére egy játszóteret épül az épület és a Balaton közötti füves részre, amit aztán ingyen átadnak az önkormányzatnak.

photo_camera Részlet a siófoki önkormányzat május 25-i ülésének jegyzőkönyvéből.

Leginkább azért lepte meg a lakókat, mert nemhogy köztéri játszóteret nem terveztek építeni az ablakuk alá, de elmúlt két évben több határozatot is hoztak arról, hogy felszámolják az udvaron álló játszóteret, mert senki sem akart költeni a fenntartására.

Ehhez képest az önkormányzat cége azzal győzte meg a képviselő-testületet, hogy kifejezetten a lakók kérték a játszóteret, a szavazás előtt az egyik képviselő meg is jegyezte, hogy ez egy példamutató kezdeményezés

Miután a városvezetés elfogadta a felajánlást, amit igazából meg sem tettek, a társasház közös képviselője pánikolva írt a polgármesternek és a jegyzőnek, hogy ez így nagyon nem oké, és eddig fogalmuk sem volt arról, hogy játszóteret akarnak építtetni, most pedig kész helyzet előtt állnak. A biztonság kedvéért még a Somogy Megyei Kormányhivatalnál is megtámadták az önkormányzat döntését, de akkorra az építkezés már beindult. 

A befolyásos szomszédot nem lehet leszavazni

Persze elég hülyén néz ki, amikor a lakók olyan erővel tiltakoznak pár hinta és egy csúszda ellen, mintha egy veszélyeshulladék-égetőt terveztek volna a kertjük végébe, de mégiscsak volt egy többségi döntésük, amit valaki egyszerűen azzal meg tudott kerülni, hogy megvoltak a megfelelő kapcsolatai. 

Nem is volt nehéz kitalálni, ki intézhette el külön az önkormányzattal a játszóteret, mert ott lakik az országban található sírkertek fenntartó Nemzeti Örökségvédelmi Intézete (NÖRI) vezetője, Radnainé Fogarasi Katalin is. Radnainé a kiskorú unokái nevében egyszer már beperelte a társasházat az udvari játszótér elbontása miatt, de ezt a bíróság elutasította.

Nehézlovasság

Miután a bíróságon nem sikerült megmenteni a játszóteret a siófoki lakásánál, bevetette a saját kapcsolatait, és megkérte a dr. Snóbli József, a NÖRI biztonsági vezetőjét, beszéljen az önkormányzat vezetőivel arról, hogy a partszakaszon nincs kisgyerekek számára közterületi játszótér.  

Snóbli, aki korábban magánnyomozó és bíró is volt, már egy ideje a főnökét is képviseli a társasházi ügyekben. Kérdésünkre Radnainé a tárgyalásról annyit közölt, hogy Snóbli magánemberként tárgyalt Pintér Tamással, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjével, aki nem sokkal később az önkormányzat elé terjesztette az építkezésről szóló határozatot. 

Arra, hogy minderről egyeztettek-e a többi lakóval, Radnainé nem tudott választ adni, mivel nem ő az építtető. Annyi biztos, hogy a szervezés annyira hatékony volt, hogy a játszótérellenes lakók már csak akkor tudtak tiltakozni, amikor az építkezés már elkezdődött. Végül a játszóteret múlt héten át is adták.

Kerestük a siófoki önkormányzatot is, hogy akkor tényleg a lakóháznak kell-e kifizetnie a játszóteret, amiről senki sem kérdezte meg a lakókat. Közölték, hogy a helyzet május vége óta annyit változott, hogy bejött a képbe a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége is, ami vállalja az építkezés költségeit. 

Ezt a szervezetet 2008-ban az akkori Külügyminisztérium külön közleményben minősítette állovagrendnek, és kikötötte, hogy a magyar diplomácia nem ismeri el őket. (A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy teljesen másik szervezethez, Szuverén Máltai Lovagrendhez tartozik, őket a magyar állam is elismeri.)

Hogy miért pont ezt  helyszínt választották, arra sajnos nem kaptunk választ. Persze lehet, hogy az állami sírgondozó vezetőjének csak hatalmas szerencséje volt volt, hogy az állovagok pont az ő házát szemelték ki, de valószínűleg az is segített nekik, hogy  a NÖRI műszaki igazgatója, Szakács István is ott van a tagjaik között. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.