Dolgoznak, mint a güzü: pincér és pultos a magyarok többsége Nagy-Britanniában

2017 július 11., kedd 3:58

A Nagy-Britanniában dolgozó közép-európai országok polgárairól készített felmérést a brit statisztikai hivatal (ONS). A tanulmány az EU8-nak nevezett országcsoportot elemzi, amibe Magyarország mellett Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Szlovéniát és a balti országokat értik bele (tehát például Románia, Horvátország vagy Bulgária nincs benne).

A brit statisztikusok egy nagy háztartási adatgyűjtésből szerzik az adatokat, így könnyen lehet, hogy sokakat nem észlelnek. Így jöhetett ki, hogy 81,3 ezer magyar tartózkodik életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ez a szám tehát inkább alsó közelítésnek tekinthető.

A dolgozók aránya a magyaroknál a legmagasabb ebben a csoportban: 84,3 százalék, míg a csehek és a szlovákok esetében például 73 százalék.

És milyen iparágakban dolgoznak a magyarok? A statisztika megerősíti azt a köztézist, hogy a magyarok megszálták a szigetország vendéglátást: recepciós, pincér, pultos a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok fele.

Forrás: ONS.

Valószínűleg még sokkal több magyar dolgozik a vendéglátóiparban, mint a statisztika mutatja, hiszen ebben a szektorban elég nagy a fekete foglalkoztatás. Ezzel szemben a pénzügyi szektorban szinte minden a munkavállaló bejelentett, legális: ott mindössze ötezer magyart talált a felmérés. Az „egyéb” iparág elsősorban az építőipart, kisebb részben az egészségügyet takarja a magyarok esetében, itt összesen húszezer magyar dolgozik a felmérés szerint.

Országokra lebontva nem áll rendelkezésre adat, hogy milyen képzettséget igénylő munkahelyeket töltenek be a különböző országok lakói, de a felmérésben szereplő nyolc országra kiszámolták ezt is.

Azt látni, hogy szakmunkás, feldolgozóipari szakmunkás és a semmiféle szakképzettséget nem igénylő munkakörökben dolgoznak a közép-európaiak arányaiban sokkal többen, mint a britek – a vezetők és professzionális munkakörök betöltői között viszont alig találkozni velük.

További részletek sok-sok adattal a felmérésben.