A pedofília megítélése kapcsán most egyértelművé vált, hogy a bíróknak még egy hülye törvényt sincs joguk felülbírálni

bűnügy
2017 július 12., 09:11
comments 92

Alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróásg a Kúria egyik jogegységi határozatát. A kúria a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális cselekmények büntetési tételeiről szóló határozatában úgy határozott, hogy ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett az elkövető nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll, akkor attól függetlenül 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, hogy az aktus a sértett beleegyezésével történt-e.

Az AB-hoz forduló bírók, majd maga az AB is azonban úgy vélte, hogy ez ellentétes az alaptörvénnyel, mert nem értelmezte, hanem módosította a Büntető törvénykönyvet. Annak rendelkezései szerint ugyanis ha a cselekményt kényszerítéssel követték el, akkor lehet 15 évig terjedő szabadságvesztésre ítélni az elkövetőt, a sértett beleegyezése esetén legfeljebb tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Ami amúgy elég értelmetlen szabály, különös tekintettel arra, hogy a magyar jog szerint elméletben egy 14 éven aluli gyermek esetében nincs jelentősége a beleegyezésnek, mert a beleegyezési korhatár 14 év.

Ettől függetlenül a bíróságnak nincs joga módosítani egy törvény megfogalmazásán. Ahogy az AB fogalmazott: a bírói jogértelmezés korlátja a törvény. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.