Ha ma valami furcsa lesz az Amazonnal és a Netflixszel, annak oka van

külföld
2017 július 12., 05:07
comments 64
A sátán maga. Ajit Pait, a Verizon nevű amerikai telkó volt vezető jogtanácsosát Donald Trump nevezte ki az amerikai médiahatóság élére. Egyből be is terjesztett egy javaslatot, amely, hogy, hogy nem, nagyon is kedvez a telkócégeknek, de annál rosszabb mindenki másnak.
photo_camera A sátán maga. Ajit Pait, a Verizon nevű amerikai telkó volt vezető jogtanácsosát Donald Trump nevezte ki az amerikai médiahatóság élére. Egyből be is terjesztett egy javaslatot, amely, hogy, hogy nem, nagyon is kedvez a telkócégeknek, de annál rosszabb mindenki másnak. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

170 szervezet, köztük az Amazon, a Netflix és a Reddit is tiltakozni fog július 12-én az amerikai médiahatóság, az FCC a netsemlegesség garanciáit visszavonni szándékozó tervezete ellen. Mielőtt becsukja a cikket, tisztázzuk gyorsan, hogy a világ legunalmasabb kifejezése, a netsemlegesség mit is jelent valójában: védelmet az internetszolgáltatók baszakodása ellen. Az internetszolgáltatók, és ezt, akinek már volt dolga internetszolgáltatóval, pontosan tudja, ugyanis mindennél jobban szeretnek baszakodni, de annyira, hogy már-már a baszakodás tűnik a főtevékenységüknek, az internetszolgáltatás meg csak afféle hobbinak. A baszakodás főleg teljesen indokolatlan költségek felszámításában áll. Ilyen baszakodás például, amikor egy mobilinternetet szolgáltató cég "korlátlanként" hirdetett csomagjáról kiderül, hogy az csak és kizárólag abban az értelemben korlátlan, hogy az ember korlátlan mennyiségben nézegetheti az adott szolgáltatóval különalkut kötő tartalomszolgáltatók tartalmait. Maga a nethozzáférés valójában nem korlátlan, amire jobb esetben az adatforgalom lekorlátozásakor, rosszabb esetben a havi számlazáráskor döbbenhet rá a felhasználó.

Az Egyesült Államokban Barack Obama elnöksége alatt szigorú szabályokat léptettek életbe a netsemlegesség védelmére, aminek a lényege, hogy az internetszolgáltatókat az FCC joghatósága alá helyezték. Annak az FCC-nek a joghatósága alá, amit most Donald Trumpnak hála az egyik nagy amerikai szolgáltató, a Verizon egykori vezető jogtanácsosa, Ajit Pai vezet. Pai egyik első ötlete az volt, hogy meg kéne változtatni ezt a szabályozást, kivonva az internetszolgáltatókat a hatóság fennhatósága alól, hogy azok aztán a jövőben nyugodtan csináljanak, amit csak akarnak.

Például, ha úgy tartja kedvük és anyagi érdekeik, akkor nagyobb sávszélességet biztosíthatnak azoknak a tartalomszolgáltatóknak, amelyek hajlandók fizetni ezért. Vagy önmaguknak, mert sok közülük tartalomszolgáltató is egyben. Ezzel viszont kigolyózhatják azokat a riválisaikat, amelyek csak tartalmakat szolgáltatnak, internethozzáférést nem. Például a Netflix hátrányba kerülhet az internetszolgáltatók hasonló szolgáltatásaival szemben. Magyarán, a tartalomszolgáltatók versenyében nem a minőségi tartalom, hanem az döntene, hogy melyik hajlandó alkut kötni az internetszolgáltatókkal.

Július 12-én ez ellen kíván tiltakozni a Netflix, a Reddit, az Amazon és még majd kétszáz cég. Hogy pontosan hogy, az még nem tisztázott. A lényeg, hogy ne lepődjenek meg, ha netán akadozna ma az Amazon és a Netflix, vagy valami furcsa, bugosnak tűnő dizájnnal töltene be az oldaluk. (Via Sky News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.