Egy börtönben a két egykori halálos ellenség: Fujimori és Humala

külföld
2017 július 15., 18:25
comments 25

Politikai földindulást okozott szombaton Peruban a korrupcióval vádolt Ollanta Humala korábbi elnök őrizetbe vétele. A 2011 és 2016 között hatalmon lévő államfőt azzal vádolják, hogy érintett az Odebrecht építőipari céghez köthető korrupciós botrányban. Humalát helyi idő szerint pénteken helyezték át a perui főváros, Lima egyik börtönébe, ahol egy másik prominens perui politikus raboskodik: Alberto Fujimori, aki 1990 és 2000 között állt elnökként az ország élén. Fujimorit többek között az emberi jogok súlyos megsértése és korrupciós ügyek miatt ítélték el.

Humala-párti tiltakozó Limában, az elnököt másik börtönbe átszállító busz mellett, július 14-én.
photo_camera Humala-párti tiltakozó Limában, az elnököt másik börtönbe átszállító busz mellett, július 14-én. Fotó: Aaron Heredia/Anadolu Agency

 Már az nagy felzúdulást keltett a peruiak között, hogy a két elnököt, akik egykor ádáz, szinte halálos politikai ellenfelek voltak, ugyanabban a börtönben – egy volt rendőrségi kaszárnyában – helyezték el. A hatóságok különleges biztonsági intézkedésekkel indokolták döntésüket, hiszen mindkét ex-elnököt el kell különíteni a többi fogolytól. Humala ügyvédje ugyanakkor közölte: védence nem áll kapcsolatban Fujimorival.

Egy perui bíróság szökés veszélye miatt 18 hónapos vizsgálati fogságot rendelt el csütörtökön Humala és felesége, Nadine Heredia ellen. A volt elnök ellen 2016 óta nyomoznak pénzmosás gyanúja miatt. Az ügynek a brazil Odebrecht körüli korrupciós botrányhoz van köze. Az építőipari óriáscég decemberben ismerte el, hogy éveken át politikusokat vesztegetett meg, hogy állami megrendelésekhez jusson a szerte Dél-Amerikában.

Úgy tudni, hogy az Odebrecht – a február óta szökésben lévő – Alejandro Toledo volt perui államfőnek 20 millió dollár kenőpénzt fizetett egy útépítési projekt elnyerése fejében. Peru bízik abban, hogy az Egyesült Államok kiadja a 2001 és 2006 között hatalmon lévő államfőt.

Értesülések szerint az Odebrecht illegálisan finanszírozta Humala választási kampányát. A baloldali nacionalista Humala a hadsereg fiatal tisztjeként 2000-ben próbálkozott sikertelenül a jobboldali autokrataként kormányzó Fujimori hatalmának megdöntésével, de még ugyanabban az évben kegyelmet kapott. Először 2006-ban indult az elnökválasztáson, de csak öt évvel később sikerült demokratikus választáson elnyernie a tisztséget. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.