Százmillióért dolgozott a Paksi Atomerőműben egy helyettes államtitkár cége

direkt36
2017 július 19., 03:08
comments 62

Kozmann György egykori ötszörös világbajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes kenus 14 hónapig volt sportért felelős helyettes államtitkár a kormányban. Volt viszont egy kevésbé látványos, de sokkal jövedelmezőbb kapcsolata is az állammal. A résztulajdonában lévő cég Kozmann helyettes államtitkári kinevezése idején alig több mint egy év alatt 23-szor szerződött két állami tulajdonú vállalattal százmillió forintot meghaladó értékben.

Kozmannt 2015 őszén nevezték ki az EMMI sportügyi helyettes államtitkárává, 2016 januárjában pedig 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Vergotek nevű cégben. A Vergotek Kozmann érkezése után rendszeres beszállítója lett az MVM százszázalékos tulajdonában álló cégeknek, az MVM OVIT-nak és az MVM ERBE-nek. Ezt a két cég is megerősítette, miután egy birtokunkba került dokumentum alapján arra kértük őket, hogy áruljanak el részleteket a szerződésekről. Az MVM cégei 2016 áprilisa és 2017 februárja között összesen 177 millió forintért szerződtek a Vergotekkel, amely a megbízások keretében alapvetően karbantartási és szerelési munkákat végzett a Paksi Atomerőműben. Ezekből a megrendelésekből 106 millió forint értékű esett arra az időszakra, amikor Kozmann helyettes államtitkár volt.

Kozmann cége azonban ennél a 177 milliónál is jelentősebb állami kötődésű bevételre tett szert. A Paksi Atomerőmű Zrt. ugyanis a Direkt36-tal azt közölte, hogy a Vergotek ugyan közvetlenül nem végzett munkákat az Atomerőmű számára, de az MVM leányvállalatain kívül más szerződéses partnereinek is dolgoztak alvállalkozóként. Ezek jellemzően nagyipari szolgáltatásokat nyújtó, évtizedek óta működő magáncégek, amelyek nem válaszoltak a megkeresésünkre, hogy mennyi pénzért és milyen munkával bízták meg a Vergoteket.

Az MVM leányvállalataival kötött szerződések nagyon jelentős mértékben járulnak hozzá a Vergotek árbevételéhez, ami 2015-ben 173 millió, 2016-ben pedig 171 millió forint volt. Tehát az elmúlt két évben a cég átlagos éves bevétele nagyjából akkora volt, mint amennyi megrendelést az MVM leányvállalataitól szűk egy év alatt kapott. Megkérdeztük az OVIT-ot és az ERBE-t, hogy hogyan és mi alapján választották ki a munkákra épp a Vergoteket, de mindössze annyit válaszolt mindkét cég, hogy a kiválasztás a beszerzési szabályzatuknak megfelelően történt. Az OVIT még annyit tett hozzá, hogy több cégtől kértek ajánlatot.

A Direkt36 nonprofit szervezet. Ha szeretnéd, hogy feltárjunk még ilyen ügyeket, támogass bennünket!

Nukleáris létesítményként a Paksi Atomerőmű beszállítóira szigorú jogszabályok vonatkoznak. A nukleáris létesítmények biztonságát felügyelő kormányhivatal, az Országos Atomenergia Hivatal tavalyi jelentése szerint a „biztonsági osztályba sorolt rendszereken, berendezéseken” munkát csak a Paksi Atomerőmű Zrt. által „elfogadott és érvényes minősítéssel rendelkező beszállító végezhet”. Az atomerőmű Direkt36-nak elküldött listája szerint a Vergotek rendelkezik ilyen minősítéssel, amelyet az atomerőmű belső szabályai és a vonatkozó törvények alapján állítanak ki.

A törvények sem a magáncégekben való tulajdonszerzést, sem az állammal való üzletelést nem tiltják a helyettes államtitkároknak, mindössze annyit írnak elő, hogy nem folytathatnak olyan tevékenységet, amely „pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné”. Szerettük volna megkérdezni Kozmann Györgyöt is, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek helyettes államtitkári pozícióját és a Vergotek állami megbízásait, de közvetlenül nem tudtuk elérni. Munkatársain keresztül pedig csak annyit üzent, hogy nem akar nyilatkozni, mivel nem közszereplő, és a kérdéseinket sem akarja látni, még az email címét sem adta meg.

Az EMMI-től megkérdeztük, hogy Kozmann tájékoztatta-e őket arról, hogy a résztulajdonában lévő cég állami vállalatoknak végez megbízásokat, és ezt mennyire tartják etikusnak. Mindössze annyit válaszoltak kérdéseinkre, hogy az „állami vezetők személyi anyagának nyilvántartását” a Miniszterelnökség vezeti. A Miniszterelnökség viszont azt közölte, hogy Kozmann-nak nem a Miniszterelnökség volt a munkáltatója, így „vagyoni helyzetét érintően” sem illetékessége, sem lehetősége nincs tájékoztatni.

Kozmann számára nem ismeretlen Paks és az Atomerőmű. A kenuzástól 2012-ben vonult vissza, majd két évvel később a Fidesz jelöltjeként indult a paksi polgármester-választáson, de mindössze 22 százalékot kapott az idén májusban paksi bővítésért felelős miniszterré kinevezett Süli Jánossal szemben. Kozmann paksi önkormányzati képviselő lett, mielőtt 2015 őszén kinevezték az EMMI sportügyi államtitkára, Szabó Tünde helyettesének. Önéletrajza szerint 2008 és 2013 között a nagyfeszültségű távvezetékeket és transzformátorállomásokat fenntartó MVM OVIT-nál dolgozott, majd az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt-ben. Az nem derül ki az önéletrajzából, hogy pontosan milyen pozíciója volt az OVIT-nál, és kérdésünkre az OVIT sem volt hajlandó elárulni.

Emellett más energetikai irányú projektje is volt az elmúlt években. Az általa alapított és vezetett Aktív Energia Egyesület 2013-ban 193 millió forintos uniós támogatást nyert el egy paksi energiaház építésére, hogy „elérhetővé és megismerhetővé tegye a környezettudatos és energia-hatékony életmódot”. Az energiaházat 2016 szeptemberében adták át, bár honlapját látszólag azóta, Facebook-oldalát december óta nem frissítették. A Paksi Hírnök beszámolója alapján az átadón beszédet mondott az egyesület „támogató partnereként” Korom Norbert, az MVM ERBE és az MVM Ovit vezérigazgatója.

Az MVM cégei pénzzel is támogatták Kozmann egyesületét. Heringes Anita MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére árulta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy az MVM cégcsoport összesen 14 millió forinttal támogatta őket 2013 és 2016 között.

Az energiaházas beruházás nem volt teljesen szabályszerű, ami miatt az NFM energiahatékonysági programokat felügyelő államtitkársága megbüntette az Aktív Energia Egyesületet az uniós programokat rendszerező kormányzati honlap szerint. A Kozmann György által vezetett egyesület ugyanis egy olyan céget bízott meg 6 millió forintért az energiaház projektmenedzselésével, amelynek Kozmann volt a százszázalékos tulajdonosa. Az egyesület azzal védekezett, hogy a döntés előtti hónapban Kozmann jelezte egy közgyűlésen, hogy nem kíván részt venni a beszerzés lebonyolításában, az egyesület pedig a feleségét bízta meg a feladattal. Az NFM államtitkársága szerint azonban ez sem zárta ki az érintettek között fennálló összeférhetetlenséget, ezért 600 ezer forinttal büntették meg az egyesületet. 

A cégnyilvántartási adatokhoz az Opten szolgáltatását használtuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.