Megolvadt nukleáris fűtőanyagot találhatott egy robot Fukusimában

Több 444 videó?
Szeretném

Feltehetőn megolvadt nukleáris fűtőanyagot talált vasárnap az egyik robot a hat éve szerencsétlenül járt fukusimai atomerőmű hármas reaktorának vizsgálatakor - közölte az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat.

A harminc centiméter hosszú, tíz centiméter széles, alakjában leginkább egy holdhalhoz hasonlítható, kamerákkal és sugárzásérzékelőkkel felszerelt robotot kábeles távvezérléssel, egy csövön át juttatták be a reaktorház belsejébe. 

Fotó: HANDOUT/AFP

A víz alatti robotvizsgálat három napja alatt nagy mennyiségű megszilárdult törmeléket találtak a Fukusima I. erőmű hármas reaktorának elsődleges burkolatán belül - közölte sajtótájékoztatóján a TEPCO illetékese, hozzátéve, hogy a cég további elemzéseket végez a kamerák által rögzített képeken. A vállalat szerint a képek "nagy valószínűséggel" első alkalommal utalnak megolvadt fűtőanyagra az erőműben a 2011. március 11. a földrengést követő cunami sújtotta kelet-japáni erőműben. 

A vasárnapi vizsgálat helyi idő szerint reggel ötkor kezdődött, és déltájban fejeződött be, utána a robotot kiemelték a reaktortérből. A héten már két hasonló megfigyelést tartottak. 

A vizsgálat célja, hogy megállapítsák a megolvadt nukleáris fűtőanyag pontos elhelyezkedését a megrongálódott reaktor belsejében jövőbeli kiemelésének érdekében.

Fotó: HANDOUT/AFP

Januártól márciusig robotokkal vizsgálták az első és a második, ugyancsak megrongálódott reaktort, de különféle okok miatt ezek a kutatások nem szolgáltak kézzelfogható eredményekkel. A harmadik reaktor aljában azonban az első kettőnél több víz gyűlt össze, amellyel a baleset után hűtötték a felforrósodott nukleáris fűtőanyagot. A vízoszlop magassága meghaladja a hat métert, ezért víz alatti robottal vizsgálják az odabent uralkodó állapotokat.

A japán kormány decemberben jelentette be, hogy a létesítmények lebontása és a környezet sugárzásmentesítése a műveleteket lassító magas sugárzás miatt legalább négy évtizedig fog tartani. (MTI, AP)