A magyarok ötöde soha nem internetezett még

Fellapozta a Magyar Nemzet a KSH Magyarország 2016 évkönyvet, és érdekes számokat talált a magyarok internetezési szokásairól. Az egyik érdekesség az, hogy a magyarok 19 százaléka életében soha nem internetezett, 29 százalékuk pedig napi szinten nem nyúl az információs szupersztrádához. A háztartások 79 százalékában van internet-hozzáférés, ami elmarad az EU átlagától – de most már jóval kevésbé, mint mondjuk 2010-ben.

Csehországban (82 százalék), Szlovákiában (81 százalék) és Lengyelországban (80 százalék) is magasabb volt az internetellátottság, és csak Romániában volt alacsonyabb (72 százalék) a magyarországinál.

Nagyok a Magyarországon belüli regionális különbségek:

  • az átlagnál jobb a helyzet Közép-Magyarországon (86 százalék), Nyugat-Dunántúlon (83 százalék) és Közép-Dunántúlon (81 százalék), viszont
  • Dél-Dunántúlon (77 százalék), Észak-Magyarországon (74 százalék), Észak-Alföldön (72 százalék) és Dél-Alföldön (72 százalék) sokkal gyengébb a háztartások internet-ellátottsága.

Jövedelmi szempontból a társadalom alsó negyedében csak 41 százaléknak van internetkapcsolata.

Korcsoport szerint ahogy várható volt, a fiatalabbak elég keményen neteznek, ellentétben az idősebbekkel, de a 65-74 évesek körében hét év alatt több mint a háromszorosára nőtt a napi rendszerességgel internetezők aránya.

2016-ban a felmérést megelőző 3 hónapban internetet használók

  • 92 százaléka e-mailezett,
  • 88 százaléka híreket olvasott,
  • 83 százaléka közösségi oldalakat látogatott vagy aktívan használt,
  • 54 százaléka telefon- vagy videohívást bonyolított,
  • 44 százaléka interneten keresztül intézte a pénzügyeit.
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.