Az üzbég hatóságok két éve titokban lecsukták a volt diktátor lányát

külföld
2017 július 28., 15:39
comments 95
Gulnara Karimova a Guli Collections 2011-es tavaszi kollekciójának bemutatóján 2010 szeptemberében, New York-ban.
photo_camera Gulnara Karimova a Guli Collections 2011-es tavaszi kollekciójának bemutatóján 2010 szeptemberében, New York-ban. Fotó: Amy Sussman/AFP

Gulnara Karimova, a néhai üzbég diktátor, Iszlam Karimov lánya négy éve egyik napról a másikra eltűnt a nyilvánosság elől. Az üzbég hatóságok most váratlanul nyilvánosságra hozták, hogy Karimova 2015 óta fogságban van, miután adócsalás, sikkasztás és állami tulajdon törvényellenes megszerzése miatt is bűnösnek találták. Emellett hat különböző csalás gyanújával is nyomoznak, és 1,6 milliárd dollár ellopása miatt is vádat emelnek ellene.

Az üzbég hatóságok 12 ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Svájc és Oroszország hatóságaitól kérik az ellopott vagyon visszautalását. A hatóságok szerint Karimova a lopott javak egy részét ingatlanokba fektette, a másikat készpénzben tartotta ezekben az országokban.

A Harvardon tanult Karimova apja a Szovjetunió összeomlásától tavalyi haláláig tartó uralmának javában jó kapcsolatokkal bíró társasági nőként volt ismert, aki üzletasszonyként, divattervezőként, popsztárként is szerepelt, és ő volt hazája ENSZ-nagykövete is. A Wikileaksen kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratokban már 2010-ben "kapzsi, hataloméhes emberként", "rablóbáróként" és "az ország leggyűlöltebb embereként" tartották számot.

Eltűnése után azt pletykálták, hogy 2014 óta, amikor hirtelen nem posztolt többé a Twitteren, házi őrizetben lehet. (Via The Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.