Ellopták a mobilom! Jajistenem, micsinájak?

hirdetés
2017 július 28., 04:41
comments 53
ad

A fesztiválszezonban különösen nagy veszélyben vannak a mobilok, pláne az értékesebb darabok. Ebben a szelfilázzal sújtott korban az emberek nem csak hogy nem rejtegetik, milyen drága kütyüt vittek a sűrű tömegbe, hanem egyenesen magasra emelve mutatják a portékát a profi vagy alkalmi tolvajoknak: ide nézz, ezt lopd el! Ha már megesett a baj, szinte kizárt, hogy meglesz a teló, de azért még van pár tennivaló a veszteségminimalizálás érdekében.

  1. Hívd fel magad! Kérj kölcsön egy mobilt és csörgesd meg a saját számod - talán nem is lopták el, ott csörög majd a táskád alján, vagy csak leejtetted vagy ott felejtetted a pulton és egy jófej megtaláló veszi fel, aki rögtön vissza is adja. Ha kicsöng, de nem veszik fel, az jó jel, akkor még mindig megtalálhatod később valahol, ha viszont kinyomnak vagy már eleve ki se megy a hívás, régen rossz - a tolvaj első dolga, hogy kikapcsolja a zsákmányt.

  2. Ha biztos vagy benne, hogy eltűnt, próbálkozz a nagy oprendszerek telefon-megtaláló szolgáltatásával. Androidosoknak az android.com/find, almásoknak az icloud.com/find oldalon érdemes próbálkozni, de van jó pár peremfeltétel, aminek meg kell lennie, hogy működhessen a dolog. (Az a minimum, hogy tudni kell a google- vagy az icloud-fiók jelszavát.) Ezekkel a szolgáltatásokkal meg lehet csöngetni a mobilt, le lehet törölni róla minden személyes adatot, fotót, doksit, iOS-en üzenni is lehet a telefon képernyőjére - persze csak ha és amikor maga a készülék is online.

  3. Végre újra vannak Nokiák, újra aktuális a Belga-sláger:
    "A Csabának lemerült a nokiája, 
    Az enyémet meg most lopták el a picsába!"
  4. Ha továbbra sincs meg, jöhet a letiltatás (főleg, ha előfizetéses számod van és nem védted le a telefont; lehet, hogy egy egyszerűbb tolvaj nem kapcsolta ki azonnal a telefonod, hanem már boldogan csacsog egy telefonszexes lánnyal percenként ezerért). Az előfizetéses SIM-kártya letiltása telefonon (T: 1414, Telenor: 1220, Vodafone: 1270) a leggyorsabban a vásárláskor kapott jelszó birtokában lehetséges, amit persze nyilván nem tudsz fejből, szóval irány az ügyfélszolgálati iroda, a papírjaiddal. Ha pedig céges mobilt kell letiltani hétvégén vagy éjszaka, az hosszú kaland lehet, pláne ha nem érhető el a cég mobil-menedzsere. Magát a készüléket letiltatni, hogy azért a tolvaj se örüljön maradéktalanul a lopott kütyünek, a szolgáltatóknál csak az IMEI-szám (ez a telefon egyedi azonosítója, mint a kocsik alvázszáma) birtokában és írásos, aláírt bejelentéssel lehet. Szerencsére azért nem kell személyesen beballagni mondjuk a buñoli La Tomatináról a Budafoki úti T-székházba, de még a csigapostánál is van gyorsabb megoldás: egy aláírt és beszkennelt/befotózott kérvény már elég a szolgáltatónak az IMEI tiltásáig.

  5. Rendőrségi bejelentés, feljelentés: macerás és idegborzoló, mint minden magyar hatósági eljárás, ráadásul brit tudósok kimutatták, hogy 0,0000001% az esélye, hogy visszakerül a telefon a rendőrség segítségével. Eleve nem is nagyon nyomoznak az évi több ezer eltűnt mobil után, inkább csak akkor foglalkoznak ezzel, ha nem sima lopással, hanem erőszakkal, rablással szerzi meg a bűnöző valaki mobilját. Ráadásul a profi tolvajok vagy orgazdák át tudják írni/íratni az IMEI-számot, és onnantól a szolgáltató se tudja többé, merre jár a telód. Mégis érdemes megtenni a bejelentést, már csak azért is, hogy ne kelljen magyarázkodnod, ha netán valami egyéb bűnözésre használná az alvilág a te telefonodat - ilyen esetben azért a szolgáltatón keresztül meglepően gyorsan el tud jutni az egykori tulajig a rendőrség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.