Lehet hogy nyolc órán, de legfeljebb három napon belül óriási vulkánkitörés lesz Izlandon. De az is lehet, hogy nem

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Dr. Carl Rehnberg, PhD aggályai szerint valahol itt következhet be az izlandi történelem legnagyobb vulkánkitörése a következő 8-72 órában. Vagy nem.Fotó: Google Street View

"Vajon Izland hamarosan megtapasztalhatja az eddigi legnagyobb vulkánkitörését?" - teszi fel szalagcímben a kérdést az Independent egy "Dr. Carl Rehnberg, PhD" néven publikáló úr a Volcanocafé című, az Independent jellemzése szerint "vulkánrajongó" oldalon megjelent írására hivatkozva. Az oldalt Dr. Carl Rehnberg, PhD alapította, és rövid netes kutakodásom alapján Dr. Carl Rehnberg, PhD-ra csak ezen az oldalon hivatkoznak így.

Vegyük előbb a tényeket. Két napja negyven kisebb földrengést észleltek a Fagradalsfjall vulkántól észak-keletre. A legerősebb, "majdnem 4,0-ás" erősségűt Reykjavikban is megérezték.

A földrengések és vulkánkitörések ügyében is illetékes meteorológiai hivatal szerint ez "egész normális", a térségben "az elmúlt pár évben" több földrengéssorozat is volt.

Rehnberg (Dr., PhD) szerint viszont valami rendkívülire utal. Szerinte "még sose láttunk ilyen erőteljes behatolást az Atlanti-hátságon", a rengések pedig "tektonikus rengésekből előbb vulkanikus-tektonikussá alakultak, majd olyanokká, amelyek magma mozgására utalnak". Szerinte a magma az elmúlt négy órában öt kilométert emelkedett, ez alapján "órákon belül" kitörhet a vulkán.

Vagy nem. Dr. Carl Rehnberg, PhD merész tippjét ellensúlyozandó megjegyzi, hogy amennyiben "a jelenlegi nyugtalanság" csillapodna, akkor nem fog kitörni a vulkán, amelyik akármelyik pillanatban kitörhet. Pillanatnyilag, talán csak 8 órával a kitörés előtt ötven százalék esélyt ad bármelyik kimenetre.

A Meteorológiai Hivatal nem aggódik. Szerintük a napokban tapasztalt szeizmikus aktivitás normális egy szeizmológiailag aktív régióban. A Fagradalsfjall térségében 2004 júliusában tapasztaltak ilyet utoljára, akkor a legerősebb rengés 4,7-es volt. Különben is, szerintük a térségben enyhül az aktivitás.

Az Independentnek sikerült megszólaltatnia még egy Neve Elhallgatását Kérő Izlandit is, aki azt mondta, hogy a térségben általában normálisak és mindennaposak a földrengések, de a mostani szokatlan volt, mert mind ugyanott történt.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.