Lehet hogy nyolc órán, de legfeljebb három napon belül óriási vulkánkitörés lesz Izlandon. De az is lehet, hogy nem

Dr. Carl Rehnberg, PhD aggályai szerint valahol itt következhet be az izlandi történelem legnagyobb vulkánkitörése a következő 8-72 órában. Vagy nem.Fotó: Google Street View

"Vajon Izland hamarosan megtapasztalhatja az eddigi legnagyobb vulkánkitörését?" - teszi fel szalagcímben a kérdést az Independent egy "Dr. Carl Rehnberg, PhD" néven publikáló úr a Volcanocafé című, az Independent jellemzése szerint "vulkánrajongó" oldalon megjelent írására hivatkozva. Az oldalt Dr. Carl Rehnberg, PhD alapította, és rövid netes kutakodásom alapján Dr. Carl Rehnberg, PhD-ra csak ezen az oldalon hivatkoznak így.

Vegyük előbb a tényeket. Két napja negyven kisebb földrengést észleltek a Fagradalsfjall vulkántól észak-keletre. A legerősebb, "majdnem 4,0-ás" erősségűt Reykjavikban is megérezték.

A földrengések és vulkánkitörések ügyében is illetékes meteorológiai hivatal szerint ez "egész normális", a térségben "az elmúlt pár évben" több földrengéssorozat is volt.

Rehnberg (Dr., PhD) szerint viszont valami rendkívülire utal. Szerinte "még sose láttunk ilyen erőteljes behatolást az Atlanti-hátságon", a rengések pedig "tektonikus rengésekből előbb vulkanikus-tektonikussá alakultak, majd olyanokká, amelyek magma mozgására utalnak". Szerinte a magma az elmúlt négy órában öt kilométert emelkedett, ez alapján "órákon belül" kitörhet a vulkán.

Vagy nem. Dr. Carl Rehnberg, PhD merész tippjét ellensúlyozandó megjegyzi, hogy amennyiben "a jelenlegi nyugtalanság" csillapodna, akkor nem fog kitörni a vulkán, amelyik akármelyik pillanatban kitörhet. Pillanatnyilag, talán csak 8 órával a kitörés előtt ötven százalék esélyt ad bármelyik kimenetre.

A Meteorológiai Hivatal nem aggódik. Szerintük a napokban tapasztalt szeizmikus aktivitás normális egy szeizmológiailag aktív régióban. A Fagradalsfjall térségében 2004 júliusában tapasztaltak ilyet utoljára, akkor a legerősebb rengés 4,7-es volt. Különben is, szerintük a térségben enyhül az aktivitás.

Az Independentnek sikerült megszólaltatnia még egy Neve Elhallgatását Kérő Izlandit is, aki azt mondta, hogy a térségben általában normálisak és mindennaposak a földrengések, de a mostani szokatlan volt, mert mind ugyanott történt.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.